‘Patenten zeggen niet alles over innovatie’

| HOP, Bas Belleman , Rik Visschedijk

Negen Nederlandse universiteiten staan in de Europese top honderd van meest innovatieve universiteiten, aldus persbureau Reuters. De UT staat in de onderste regionen.

Rector Ed Brinksma is verrast door de ranking: ‘De ranglijst linkt innovatie aan patenten; dat is een beperkte manier van benaderen en levert een uitvergroot beeld op. Wij voeren geen agressief beleid op patenten, maar richten ons op valorisatie, bedrijvigheid en arbeidsplaatsen. Afgelopen jaar waren we weer de meest ondernemende universiteit. Natuurlijk vertelt die titel ook niet het hele verhaal, maar het zet deze ranking wel in perspectief.’

Patenten

In de nieuwe ranglijst kijkt Reuters namelijk op allerlei manieren naar universiteiten en patenten: hoeveel vraagt de universiteit er aan, hoeveel van die patenten zijn wereldwijd geldig, hoe vaak wordt ernaar verwezen in wetenschappelijke artikelen? Maar ook omgekeerd: hoe vaak verwijzen uitvinders in hun patentaanvraag naar een wetenschappelijk artikel van een bepaalde universiteit?

De TU Delft is op nummer zeven de hoogst geplaatste Nederlandse universiteit. Ook Eindhoven scoort goed met een zestiende plaats.

Dit alles zou een lijst moeten opleveren van instellingen ‘die zich het hardst inspannen om de wetenschap vooruit te helpen, nieuwe uitvindingen te doen en de wereldeconomie te stimuleren’, aldus Reuters.


Ranglijst Reuters

7. TU Delft
16. TU Eindhoven
26. Erasmus
38. Leiden
47. Utrecht
51. UvA
63. Twente
68. Groningen
76. Maastricht

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.