Veni-beurzen voor drie UT’ers

| Jelle Posthuma

UT-onderzoekers Suzanne Janssen, Guillaume Lajoinie en Jelmer Renema ontvangen een Veni-beurs ter waarde van maximaal 250.000 euro. Dat maakte de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maandag bekend.

Suzanne Janssen van de vakgroep Communicatiewetenschap krijgt de subsidie in het domein Sociale en Geesteswetenschappen. Haar project ‘Een robot als collega’ onderzoekt hoe medewerkers het werken met robots ervaren. Ook onderzoekt Janssen de sociale processen rondom robotgebruik in organisaties.

Vertraagde brand

Guillaume Lajoinie van de vakgroep Physics of Fluids ontvangt zijn beurs voor het onderzoek ‘Vertraagde brand met microcapsules’ in het domein Toegepaste en Technische wetenschappen. In zijn project ontwikkelt hij een geheel nieuwe coating gebaseerd op het natuurkundige principe van de verdamping van watermicrocapsules. Deze coating zorgt voor betere hitte-isolatie, beperking van gebouwschade en kan bovenal mensenlevens redden.

Quantummechanica

Het onderzoek van Jelmer Renema van de vakgroep Complex Photonic Systems richt zich op de quantummechanica. Hij krijgt de beurs in het domein Exacte en Natuurwetenschappen. In zijn onderzoek gaan natuurkundigen met behulp van licht een theorie testen die een antwoord geeft op de vraag: waar is de quantummechanica gebleven?

Veni-beurs

Veni is een subsidie van NWO voor onlangs gepromoveerde onderzoekers. Met deze subsidie kunnen winnaars drie jaar lang hun ideeën verder ontwikkelen. Het is de kleinste beurs naast de Vidi (voor ervaren onderzoekers) en Vici (voor zeer ervaren onderzoekers).

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.