UT start proef: meer studenten naar buitenland

| Rense Kuipers

Het Twente Mobility Fund (TMF) gaat de vergoeding per student halveren, zodat het dubbele aantal UT-studenten een buitenlandervaring kan opdoen. De pilot is per direct van start.

Het Twente Mobility Fund, een beurs bedoeld om buiten de EU te studeren of stage te lopen, heeft een budget van 100 duizend euro. In de huidige situatie kunnen studenten een beurs van maximaal duizend euro krijgen. In het geval dat iedereen van het maximum gebruikmaakt, zouden in totaal honderd UT-studenten gebruik kunnen maken van het TMF.

Nee verkopen

Dat is niet veel, weet collegevoorzitter Victor van der Chijs. ‘We moeten nu te vaak nee verkopen aan studenten die buiten de EU internationale ervaring op willen doen. Het is woekeren met zeer beperkte middelen, die haaks staan op de ambities die we hebben geformuleerd in Vision2020.’

Een van die ambities is dat 75 procent van de bachelorstudenten minimaal 15 studiepunten behalen in het buitenland. Die ambitie haalt de UT op dit moment niet, weet Van der Chijs.

Halvering en verdubbeling

Ook was het afgelopen jaren schipperen met het TMF-budget. Vorig jaar werd het budget verlaagd van 245 duizend euro naar een ton, maar moest er alsnog 120 duizend euro bijkomen. In 2017 was het budget oorspronkelijk ook een ton, maar moest er een ton aan worden toegevoegd.

Het plan van het college van bestuur: ‘Het bedrag per beurs halveren tot 500 euro. Zodat we in feite een verdubbeling krijgen van het aantal studenten dat naar het buitenland gaat’, aldus Van der Chijs. ‘Dat bedrag is in lijn met wat andere Nederlandse universiteiten aanbieden. In vergelijking zijn wij op dit moment erg ruimhartig.’

 ‘Kijken wat effect is’

De pilot gaat onmiddellijk van start, omdat studenten doorgaans in januari al beurzen aanvragen voor de tweede helft van 2018. ‘We staan nieuwe aanvragen toe en kijken wat het effect is’, aldus de collegevoorzitter. ‘We verwachten niet dat er vele honderden studenten meer beroep gaan doen op een beurs uit het Twente Mobility Fund. Maar dit biedt ons wel de kans om een goede inschatting te maken voor de komende jaren.’

Verder heeft het college van bestuur concrete plannen om ook masterstudenten in de ‘15 ECTS internationale ervaring’-ambitie te betrekken. ‘De ervaring leert dat studenten vooral tijdens de masterfase internationale ervaring willen of kunnen opdoen’, aldus Van der Chijs.

Naar het buitenland, op welke beurzen kan ik een beroep doen?

Extern gefinancierd:
  • Erasmus+-beurs: voor studeren, stagelopen of afstuderen binnen de Europese Unie. Maandelijks bedrag tussen de 270 en 390 euro.
Intern gefinancierd:
  • Twente Mobility Fund: voor UT-studenten die buiten de EU willen studeren. Zij krijgen 65 euro per week.
  • Holland Scholarship: deels door de UT gefinancierd, deels door het ministerie van OCW. Voor studenten die buiten de Europese Economische Ruimte willen studeren, stagelopen of onderzoek doen. Vast bedrag van 1250 euro.
  • Netherlands Asia Honours Summer School (NAHSS): initiatief van de TU Delft en de Universiteit Utrecht. Bedoeld voor ‘excellente bachelorstudenten’ om internationale ervaring op te doen in Azië. 1000 euro per student.
  • Student Ambassador Scholarship: een vast bedrag van 200 euro voor UT-studenten die de universiteit in het buitenland willen promoten, bijvoorbeeld op een ‘study abroad fair’.

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.