FOBOS-regeling ook voor ITC

| Rense Kuipers

ITC-studenten hebben vanaf 2018 recht op de regeling Financiële Ondersteuning Bijzondere Omstandigheden Studenten (FOBOS), net als andere UT-studenten. De Uraad ging vanmorgen akkoord met het voorstel.

Photo by: RIKKERT HARINK

Onder FOBOS vallen onder meer de activisme- en topsportbeurzen, evenals tegemoetkomingen voor onvoorziene studievertraging.

ITC

De ITC-master Geo-information Science and Earth Observation wordt tweejarig en is daarmee gelijk aan andere UT-masters. Daardoor kunnen ITC-studenten ook een beroep doen op de FOBOS-regeling, mits ze aan de gevraagde voorwaarden voldoen.

Nieuwe berekeningswijze

Met deze regeling wordt het aantrekkelijker voor internationale studenten om aan activisme te doen, ziet de Uraad. Dat komt onder meer door de berekeningswijze: hoeveel geld een student uit de FOBOS maandelijks krijgt, is afhankelijk van het betaalde collegegeld. Internationale studenten van buiten Europa betalen doorgaans het instellingstarief, dat duizenden euro’s hoger ligt dan het wettelijk collegegeld. De FOBOS houdt daar nu rekening mee en geeft deze studenten een hogere vergoeding.

Aparte categorie voor studententeams

De FOBOS krijgt ook een aparte categorie voor studententeams, vanwege het toegenomen aantal teams. Deze zogeheten ‘prestatieteams’ krijgen een eigen budget vanuit FOBOS dat jaarlijks wordt bepaald.

Boven budget?

De uitbreiding van de regeling was een zorgenpuntje voor de universiteitsraad. In de begroting is namelijk nog geen rekening gehouden met een verhoging van het FOBOS-budget, stelde Sanne Berns (DAS). Rector Thom Palstra reageerde: ‘In het verleden is soms ook een budgetoverschrijding geweest, maar er is altijd een mooie oplossing voor gevonden.’

De raad verwacht sowieso dat het budget in de toekomst wordt overschreden en vindt het noodzakelijk dat het FOBOS-budget in de begroting van 2019 wordt verhoogd. Daar stemde de rector mee in.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.