Vijf UT-onderzoekers ontvangen Veni-subsidie

| Redactie

Voor vijf UT'ers begint de zomer goed. Zij krijgen een Veni van 250.000 euro. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maakte dat afgelopen vrijdag bekend.

De UT-wetenschappers Ismet Baran, Arnd Hartmanns, Erik Horstman, Chuan Li en Saskia Kelders ontwikkelen met het geldbedrag nieuwe onderzoekslijnen. Ismet Baran (CTW/ET) doet dat op het gebied windmolens. Het Veni-project draagt bij aan de ontwikkeling van zeer grote, betrouwbare en efficiënte windmolens.

Arnd Hartmanns (EEMCS/EWI) ontwikkelt praktische, wiskundige verificatiealgoritmen. Nu computers steeds meer de maatschappij beheersen, denk aan zelfrijdende auto’s, slimme elektriciteitsnetwerken en assemblagerobots, is het belangrijk om deze systemen te verifiëren. Zeker wanneer er iets onverwachts gebeurt. Hartmanns gaat de uitdaging aan die willekeurigheid van de regeltechniek te vangen in verificatiealgoritmen.

Mangroven 

Erik Horstman (ET/CTW) doet onderzoek naar behoud van mangroven. Deze bomen beschutten (sub)tropische kustgebieden en zijn veerkrachtig. Hierdoor herstellen ze van erosie en passen ze zich aan bij veranderende omstandigheden. Het Veni-onderzoek meet en simuleert de processen die het aanpassingsvermogen beïnvloeden. Inzichten die nodig zijn om toekomstige ontwikkelingen van mangroven en hun bijdrage aan kustveiligheid te voorspellen en beschermen.

Om de volgende generatie computers met topologische kwantum bits te realiseren, moeten eerst de essentiële elementen, de Majorana fermionen (deeltjes, red.), worden aangetoond. In dit Veni-project gebruikt Chuan Li, (Mesa+, Instituut voor nanotechnologie) nieuwe, supergeleidende Dirac half metalen om een nieuw platform voor de Majorana fermionen te realiseren.

Saskia Kelders (BMS) doet zowel lab- als veldstudies om online interventies voor geestelijke gezondheid te onderzoeken. Niet elke online interventie is effectief voor iedereen. In dit Veni-project wordt een model ontwikkeld om te voorspellen voor wie een interventie effectief is en een methode om iedereen de juiste interventie te bieden.

De NWO reikt jaarlijks de Veni’s uit. In totaal dienden 1127 onderzoekers een onderzoeksproject in, daarvan zijn er 154 gehonoreerd.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.