RoboTeam Twente onthult voetbalrobots

| Ton Fiselier

RoboTeam Twente onthulde gisteren in het DesignLab de ontwerpen van hun voetbalrobots voor de aanstaande Robocup in Japan. Uniek onderdeel is de materiaalkeuze van het beschermende omhulsel.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

In plaats van de internationaal gebruikelijke aluminium mantels, kiest het Twentse team voor een omhulsel van POM-plastic. ‘Deze keuze bespaart gewicht en vergroot de wendbaarheid van de robots’, aldus Stefan Tolboom, de vicevoorzitter van RoboTeam Twente.

Software

RoboTeam-voorzitter Ewoud Croll zette de presentatie voort met uitleg over de gebruikte software. Croll trok de vergelijking met de schaakcomputers die zich kunnen meten met menselijke grootmeesters: ‘Schaakcomputers zijn statisch, maar robotvoetbal is dynamisch. Dat vereist complexere software, goede tactieken en een duidelijke strategie.’ Croll deed tevens een oproep voor crowdfunding. Via www.steunutwente.nl kunnen mensen de laatste nog niet gefinancierde robot-speler helpen ontwikkelen.

Ethiek

Robotethica Aimee van Wynsberghe gaf tijdens de presentatie een korte lezing. In tien minuten vertelde ze over het verband tussen ethiek en kunstmatige intelligentie, en de rol van de Robocup in dit spanningsveld: ‘De Robocup biedt een uitstekend platform om onder andere op speelse wijze ethische issues te onderzoeken en hypotheses te testen.’

Robocup

De Robocup is een robotica-evenement met jaarlijks zo’n 3500 deelnemers uit verschillende landen. Tijdens het evenement vinden verschillende wedstrijden op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotica plaats, waaronder het robotvoetbaltoernooi waar Roboteam Twente aan deelneemt.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.