UT-onderzoek: membranen moeten dialyse verbeteren

| Redactie

UT-onderzoekers werken aan membranen die hemodialyse bij nierpatiënten flink moet verbeteren. Een artikel hierover verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Scientific Reports.

Photo by: Tareq Salahuddin

De wetenschappers van UT-onderzoeksinstituut MIRA zijn zogeheten mixed matrix membranes aan het ontwikkelen. Die moeten in staat zijn veel meer eiwitgebonden afvalstoffen uit menselijk plasma te verwijderen dan bestaande membranen. Ze werken hiervoor samen met collega’s van het UMC Utrecht en de Universiteit van Gent.

Dat zou nierpatiënten die aangewezen zijn op hemodialyse moeten helpen. Uit het gepubliceerde onderzoek blijkt dat de membranen twee tot drie keer zoveel grotere eiwitgebonden afvalstoffen verwijderen – zij het bij goed behoud van de vochtbalans. Dat bleek bij tests met menselijk plasma.

Vervolgstappen

De vervolgstappen zijn om de tests in vitro met bloed te gaan testen en daarna in vivo met dieren. Vervolgens moet de technologie geschikt zijn om toe te passen in een draagbare kunstnier.

Dit project is onderdeel van het promotieonderzoek van Denys Pavlenko. Onderzoeksleider is hoogleraar Dimitrios Stamatialis (Biomaterials Science and Technology).

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.