ITC-docent Wan Bakx Europees kampioen vijfkamp

| Paul de Kuyper

Wan Bakx (52), docent en cursuscoördinator bij de faculteit ITC, greep woensdag in Acona (Italië) bij de EK indooratletiek voor masters (35 jaar en ouder) de titel op het onderdeel vijfkamp.

Op de vijfkamp werken de atleten achtereenvolgens de onderdelen 60 meter horden, verspringen, kogelstoten, hoogspringen en 1000 meter af. De basis voor zijn titel in de leeftijdscategorie 50+ legde Bakx op de 60 meter horden en het verspringen. Beide onderdelen won hij. Op de afsluitende 1000 meter had hij genoeg aan een tweede plaats.

Bakx scoorde in totaal 3830 punten, slechts 12 minder dan zijn eigen Nederlands record. Op het podium werd hij geflankeerd door de Italiaan Antonio d’Enricco die zilver won en Henrik Gulbinovic uit Litouwen die brons kreeg ongehangen.

'Ik ben blij en verrast dat het zo goed ging', zegt Bakx, die in de voorbereiding op het toernooi niet optimaal had kunnen trainen door een blessure. 'Je hoopt als atleet dat je op een kampioenschap iets extra's kunt leveren. Dar was nu ook nodig want de concurrentie hijgde in mijn nek.'

Tweede titel

Het is de tweede keer dat Bakx Europees indoorkampioen is op de vijfkamp. Hij greep de titel ook al in 2009, eveneens in Ancona. Op vrijdag en zaterdag komt de ITC-docent nog in actie op de 60 meter horden.

Lees volgende week in het aprilnummer van UT Nieuws Magazine een uitgebreid interview met Wan Bakx.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.