Symposium CreaTe: ‘Het is niet ons privéfeestje’

| Rense Kuipers

‘Het is niet ons privéfeestje’, zegt Creative Technology-opleidingsdirecteur Alma Schaafstal. Daarmee doelt ze op het symposium dat de opleiding dinsdagmiddag hield in het DesignLab, met zowel veel eigen (student)sprekers als mensen van buitenaf.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Zo presenteerden vier (oud) CreaTe-studenten projecten waar ze aan werkten. Silke ter Stal bedacht voor haar bacheloropdracht interactieve games, bedoeld voor revalidatie. Op een led-vloer van 1 bij 8 meter, met druksensoren, kunnen patiënten bijvoorbeeld op schatjacht gaan – door onderweg obstakels te ontwijken.

Spotlight

Bob Loos werkte aan een ‘memory meeting point’ voor Nedap, op het Lowlands-festival. Door met polsbandjes in te checken op verschillende locaties op het festivalterrein, konden bezoekers een unieke herinnering voor zichzelf creëren (zoals een Spotify-playlist van bezochte artiesten), die ze later digitaal toegestuurd kregen.

Isabel Pfab ontwikkelde een slim kledingstuk – een shirt dat ervoor zorgt dat dragers hun postuur verbeteren, door een signaal te geven wanneer je postuur inzakt. Michelle ten Pas ontwierp het programma ‘Spotlight’. Door middel van eye tracking-technologie en een virtuele zaklamp kun je hiermee de passieve vocabulaire van peuters testen. Ze krijgen een zoekplaatje voorgeschoteld en moeten bijvoorbeeld op zoek gaan naar een object zoals een struik.

Impact

‘We leiden studenten op om toepassingen te bedenken waar de maatschappij op zit te wachten, die impact kunnen hebben’, zegt opleidingsdirecteur Schaafstal. ‘Met elektrotechniek en informatica als basis bedenken onze studenten dingen die ook heel interessant en grappig kunnen zijn.’

De opleiding en het onderzoeksgebied erachter zijn nog best onbekend, weet Schaafstal over de zes jaar jonge opleiding. ‘Met dit symposium willen we laten zien hoe het gebied in elkaar zit. We hebben een goed beeld van wat we zelf doen, maar het is ook interessant hoe mensen van buitenaf tegen creatieve technologie aankijken.’

Tovertafel

Een van die mensen die sprak op het symposium is Sjoerd Wennekes, werkzaam bij Active Cues. Dat bedrijf bedacht de zogeheten tovertafel, bedoeld voor demente ouderen. Het is een projector die boven een tafel hangt en daarop ‘serious games’ projecteert. Sensoren maken de tafel interactief. Zo kunnen de ouderen bijvoorbeeld vissen vangen of een bal overspelen met hun handen.

Ontwikkeling master

Het symposium heeft volgens Schaafstal nog een andere functie, namelijk input krijgen voor het ontwikkelen van een CreaTe-master. ‘Met de ontwikkeling daarvan zijn we nu volop bezig’, zegt Schaafstal. ‘We praten onder andere met organisaties en werkgevers naar hun behoeftes.’

Want, zo duidt Schaafstal ook op spin-offs Printr en Athom die zijn ontstaan uit de opleiding: ‘Eigenlijk leveren wij ‘ingenieurs plus’ af, die ook goed met andere disciplines kunnen werken.’ Schaafstal hoopt dat de CreaTe-master in september 2017 operationeel kan zijn.