‘Je huis moet ook je thuis voelen’

| Rense Kuipers

De Student Union merkt dat er momenteel een tekort is aan kamers op de campus. Vooral voor internationale studenten zien ze hospiteren als een struikelblok, maar het afschaffen daarvan vindt de Union geen goed idee.

Daarom organiseert de Student Union op dinsdagmiddag 27 oktober een forum over de huisvestingsproblematiek op de campus, om de mening van studenten over dit onderwerp te peilen. ‘Voor elke student is het nu al lastig, maar voor een internationale student zal hospiteren heel onwennig en logistiek moeilijk zijn’, zegt Rose Rorije van de Student Union.

Welzijn

Rorije vervolgt: ‘We willen het forum zo open mogelijk insteken en de input hieruit gebruiken als voor- of tegenargumenten.’ Daarbij wil ze nog niet te ver vooruit lopen op eventuele plannen van de UT om coöptatiegesprekken af te schaffen.

Daar is de Union op tegen. ‘Het welzijn van een student staat voorop’, stelt Rorije. ‘Een huis moet als een thuis voelen en met hospiteren houd je zelf in de hand wie je huisgenoten worden, in plaats van dat ze aangewezen worden. Voor sommige studenten maakt het niet uit wie hun huisgenoten worden, anderen willen graag zelf kiezen.’

‘Relevant, niet acuut’

Volgens Hoofd Internationalisering Sander Lotze (Strategie & Beleid) is het afschaffen van hospiteren momenteel geen issue. Hij noemt het forum een ‘zinvolle en relevante, maar geen acute discussie’.

Volgens Lotze is de huidige situatie zo dat internationale studenten op een wachtlijst terechtkomen, waarna via het International Office voor hen een jaar een woning op de campus wordt gezocht. Daarna begeven ze zich ‘op de vrije markt’. Dan moeten internationale studenten voor een studentenwoning op de campus bij Acasa aankloppen.

Wat betreft de coöptatiegesprekken, heeft de UT als instelling daar volgens Lotze normaliter niks over te zeggen. ‘Dat is een afspraak tussen studenten en Acasa als woningaanbieder.’ Volgens Acasa is er op dit moment ook geen sprake van plannen tot afschaffing, waarvan Lotze op basis van het verleden weet hoe gevoelig het ligt.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.