Eerste summerschool UT van start

| Maaike Platvoet

Het was een bijzonder internationaal gezelschap dat vanmorgen in de ‘big tent’ bijeenkwam voor de aftrap van de allereerste summerschool CuriousU op de UT. Maar liefst 28 nationaliteiten – van in totaal 180 deelnemers – zijn een week lang te gast op dit sciencefestival.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Collegevoorzitter Victor van der Chijs – net terug van vakantie en oogde fris en ontspannen - opende vanmorgen CuriousU met een korte speech waarin hij de ondernemendheid van de UT roemde en de deelnemers veel succes en plezier wenste. Hij liet later weten erg tevreden te zijn met de opzet van de summerschool, dat een festivalkarakter kent. Het idee hiervoor komt vooruit uit de denktank Create the UT of Tomorrow. ‘Natuurlijk zullen er nu bij deze eerste keer nog wat verbeterpunten zijn, maar ik vind de opzet erg goed. Wat we willen is dat dit festival jaarlijks op de UT gehouden wordt.’

Inspirational speaker

Na Van der Chijs sprak UT-alumnus Yori Kamphuis de deelnemers toe. Hij stond geboekt als de ‘inspirational speaker’ van vandaag. De alumnus liep in 2007 zware hersenschade op bij een auto-ongeluk in Kenia. Ook had hij een klaplong, brak zijn kaak, zijn oogkassen en ribben. Desondanks wist hij zo te herstellen dat hij aan het prestigieuze King’s College in Londen kon studeren. ‘Als je echt wil, kun je veel’. Later richtte Kamphuis het succesvolle CoBlue Cybersecurity op, waarmee hij inmiddels al meerdere prijzen in de wacht sleepte.

Happiness for a Flourishing Community

Vanaf tien uur begon het inhoudelijke gedeelte van de eerste dag met colleges als ‘Happiness for a Flourishing Community’ en ‘Back tot the Future of Smart Cities’. De middagpauze bood ontspanning met de gezamenlijke activiteit Dutch for Dummies. De rest van de middag is opnieuw gevuld met colleges. En zo zien ook de komende dagen eruit. Naast het inhoudelijk programma zijn er telkens luchtige meetings, zoals vanavond met illusionist Victor Mids. Morgen is er een Science Pub Quiz en vrijdagmorgen komt columnist en ‘wiskundemeisje’ Ionica Smeets langs.

Ambassadeurs

Een groot deel van de cursisten slaapt in tenten op een speciaal voor hun ingerichte festivalcamping. Het zal ze de komende week aan weinig ontbreken. Van der Chijs hoopt dan ook dat deze eerste summerschool-bezoekers straks als ambassadeurs van de UT zullen fungeren en hun enthousiasme op anderen overbrengen. ‘Of natuurlijk zelf masterstudent worden aan de UT.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.