'Over vijf jaar geen hoorcolleges meer'

| Paul de Kuyper

Over vijf jaar worden op de UT geen hoorcolleges meer gegeven, voorspelt hoogleraar en decaan onderwijsvernieuwingen Ramses Wessel.

Photo by: Rikkert Harink

In het julinummer van UT Nieuws Magazine (dat vandaag verschijnt) blikt Wessel vooruit op de plannen het UT-onderwijs verder te digitaliseren. Centraal daarin staat de flipped classroom: hoorcolleges volg je online thuis, in je eigen tijd, en op de campus kom je voor reflectie, discussie en groepsopdrachten.

Over vijf jaar, voorspelt de hoogleraar, zijn er geen hoorcolleges meer. ‘Ik zou willen dat we alles wat we overdragen online zetten.’ Dat hoeven niet eens video’s van UT-docenten te zijn. ‘Misschien stoppen we wel met eigen hoorcolleges en bieden we alleen vrij beschikbare video’s van collega’s aan. Waarom zou je overdoen wat een ander al perfect in een uurtje heeft uitgelegd?’

Blij, trots, opgelucht

In UT Nieuws Magazine kijkt Wessel bovendien terug op de eerste twee jaar TOM. Hij is blij en trots dat het Twents Onderwijsmodel inmiddels grotendeels ‘gewoon goed’ loopt. Maar ook opgelucht. ‘Stel dat het mislukt was. Dan had een hele universiteit gezeten met een onderwijsmodel dat niet werkte.’

Lees het hele interview met Ramses Wessel in het julinummer van UT Nieuws Magazine. Daarin onder andere ook: het verhaal van twee studerende vluchtelingen uit Syrië, de nieuwe zonnewagen Red One en pesten op het werk.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.