Bijna drie miljoen voor primaire proces

| Rense Kuipers

De Uraad stemde vandaag in met de hoofdlijnen van de begroting, die naar voren kwam uit de kaderstelling 2016-2018. De hamvraag was of een meevaller van drie miljoen euro wordt toegevoegd aan de te verdelen middelen.

Photo by: Arjan Reef

Het college van bestuur kon toezeggen dat dit bedrag ‘grotendeels’, zo’n 2,5 miljoen, ten goede komt aan het ‘primaire proces’: onderzoek en onderwijs. Het college is van plan een deel van het geld te besteden aan de instroom van masterstudenten.

De bestuurders willen de besteding van het geld bij de faculteiten leggen. De Uraad erkende het instroomprobleem, maar Dick Meijer van de PvdUT ziet het geld graag als extra budget voor het onderwijs, omdat er volgens hem te weinig mankracht voor is.

Masterinstroom

Daaraan voegde Jörgen Svensson (Campus Coalitie) toe dat het ‘primaire proces’ niet direct betekent dat het geld, bedoeld voor stimuleren van de masterinstroom, ook echt ín de faculteiten wordt besteed. Volgens hem kunnen faculteiten mogelijk het geld toewijzen aan promotieactiviteiten of onderzoek naar betere instroom. Dan zou het niet direct ten goede komen van het primaire proces.

Uiteindelijk stemde de Uraad in met het conceptvoorstel, mits het college van bestuur in de begroting van 2016 specificeert dat de drie miljoen naar het primair proces gaat.