Uraad stemt tegen verandering Profileringsfonds

| Rense Kuipers

De Uraad kwam bij de universiteitsraadsvergadering niet tot instemming over de regeling FOBOS (Financiële Ondersteuning Bijzondere Omstandigheden Studenten) voor studiejaar 2015-2016. De raad struikelde over de studievoortgangssnelheidsnorm en de ‘C+1-regel’.

Photo by: Arjan Reef

Het college van bestuur was het eens met de meeste kritiekpunten van de raad over de voorgestelde regeling. Zo is het college van plan om de medezeggenschap toe te voegen aan de regeling, waar dat onderdeel er eerst uitgehaald is.

Bewuste discriminatie

Daarnaast vond de Uraad dat de expliciete vermelding dat de FOBOS-regeling niet geldt voor ITC-studenten opmerkelijk. Dat zou volgens de raad bewuste discriminatie op faculteit zijn. Rector Ed Brinksma meldde dat het bij ITC om post-initiële opleidingen gaat, waarbij studenten sowieso geen beroep kunnen doen op het profileringsfonds. Volgens hem is er al lokaal maatwerk binnen de faculteit ITC om hiermee om te gaan en wordt die passage uit de regeling geschrapt.

Prikkels

Waar het wel vastliep, was dat de Uraad wil dat de studievoortgangssnelheidsnorm en de C+1-regel uit de FOBOS-regeling worden gehaald. De introductie van het leenstelsel in september brengt volgens Luuk Geurts van UReka extra druk mee om zo snel mogelijk af te studeren en zijn de prikkels uit de FOBOS-regeling niet nodig om studiesnelheid te garanderen.

Uit de pas lopen

Daar was het college het niet mee eens. Volgens Brinksma is het zo dat als studenten zich richten naar het gewenste studietempo, ze zich niet beperkt zullen voelen door de regeling. ‘Het is niet uit te leggen om iemand die zes jaar over zijn bachelor doet, een beroep te laten doen op het profileringsfonds’, zei Brinksma.

Hij vervolgde: ‘Wanneer iemand ruim uit de pas loopt is er moeilijk ruimte voor activisme. Een student die het echt wil kan het, maar heeft geen recht op het fonds.’ Dat zou volgens Brinksma niet consistent zijn met het gevoerde beleid.

Uiteindelijk stemde de Uraad met een minieme meerderheid (acht om zeven, een onthouding) niet in met het voorstel van het college. De FOBOS-regeling zal daarom ‘voorlopig’ niet veranderd worden.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.