LIS: wel of geen reorganisatie?

| Paul de Kuyper

Is het samengaan van de diensten ICT-servicecentrum (ICTS) en Bibliotheek & Archief (B&A) wel of geen reorganisatie? Wel, zegt de dienstraad van B&A. Nee, zeggen de collega’s van ICTS. Toch verschillen hun adviezen over de samenvoeging nauwelijks.

De dienstraad ICTS wil het geplande samengaan met B&A in een nieuwe dienst Library & Information Services (LIS) geen reorganisatie noemen, schrijft voorzitter Wilfred Odding in een advies aan de directie van beide diensten.

‘Er zijn geen personele consequenties en bij ICTS is onvoldoende draagvlak om het een reorganisatie te noemen’, licht Odding toe. Een reorganisatie zou namelijk tot onrust leiden omdat medewerkers dan het risico lopen dat ze op hun eigen functie moeten solliciteren.

University Librarian

De dienstraad van B&A noemt de vorming van LIS echter wel een reorganisatie. Er worden immers twee diensten samengevoegd. Daarbij gaat bovendien een functie verloren, die van directeur B&A. De directeur ICTS, Jan-Laurens Lasonder, staat straks aan het hoofd van LIS.

Ook komt er een nieuwe functie: de University Librarian, de plaatsvervangend directeur van de dienst en de portefeuillehouder van het B&A-deel van LIS. ‘Ook al verandert er voor de meeste medewerkers niks, formeel is dit een reorganisatie’, zegt Hanneke Becht, de voorzitter van de dienstraad B&A.

Geen banen in geding

Overigens lijken de beide adviezen erg op elkaar, erkennen Odding en Becht. Voor beide dienstraden is het belangrijk dat is toegezegd dat er geen banen zullen verdwijnen. Ook willen ze allebei dat er een duidelijke functieomschrijving komt voor de University Librarian. Als er een reorganisatieplan zou komen, dan worden dergelijke zaken daarin arbeidsrechtelijk vastgelegd.

Bij B&A is wel meer onrust over de aankomende veranderingen. Becht: ‘We zitten nog in de vorige reorganisatie, B&A 3.0. Medewerkers zijn bang dat die niet goed wordt afgerond.’

Eind juni besluit

Eerder hebben het college en de dienst Human Resources aangegeven dat volgens hen geen sprake is van een reorganisatie. Becht en Odding verwachten dat het advies van de dienstraad B&A hier weinig aan zal veranderen.

Eind juni wil het college definitief besluiten over de nieuwe dienst LIS. Die moet vanaf 1 januari 2016 een feit zijn.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.