Vidi voor twee UT-wetenschappers

| Paul de Kuyper

UT-onderzoekers Dannis Brouwer en Floris Zwanenburg krijgen een Vidi-beurs van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Met de subsidie 800 duizend euro gaan ze een eigen onderzoekslijn ontwikkelen.

Photo by: StockXchnge | Krzysztof Szkurlatowski

Dannis Brouwer van de vakgroep Mechanical Automation and Mechatronics gaat met de beurs elastische scharnieren ontwikkelen die een veel grotere slag (rotatiehoek) kunnen maken dan bestaande elastische scharnieren.

‘Elastische scharnieren hebben weinig wrijving en speling, maar vaak kun je ze maar beperkt draaien, zo’n 5 tot 10 graden’, aldus Brouwer. ‘Wij hebben al aangetoond dat een slag van 40 graden mogelijk is. Met nieuw onderzoek willen we een slag van 90 tot 120 graden halen.’

Toepassingen ziet Brouwer in bijvoorbeeld de robotica en voor het maken van protheses.

Transistoren van één atoom

Floris Zwanenburg uit de vakgroep Nanoelectronics wil elektronische circuits fabriceren met één enkel atoom in het hart van de schakeling. Deze schakelingen zijn ideaal om atomaire eigenschappen te onderzoeken, zoals ionisatie-energie en de kernspin.

'Met een speciale ionenimplanter kunnen we in het NanoLab miljarden ionen per vierkante centimeter in een materiaal schieten. Ik wil dat met een zeer lage dosis en op kleine schaal doen. Door een gaatje van 30 nanometer wil ik één specifiek atoom aanbrengen om zo een 'enkel-atoom'-transistor te realiseren.'

Op de lange termijn kunnen transistoren van één atoom gebruikt worden als bouwsteen voor een kwantumcomputer.

17 procent aanvragen toegekend

In totaal deden meer dan vijfhonderd wetenschappers een gooi naar de prestigieuze Vidi-beurzen die NWO jaarlijks verdeelt. Slechts 87 van hen boekten succes. Van de 509 aanvragen is dit jaar zeventien procent toegekend.

Eerder veranderde NWO de regels voor een aanvraag, in de hoop dat de toeloop zou verminderen en de kans op succes groter zou worden, maar het heeft vooralsnog niet geholpen.