Enschedese studenten betalen ‘normale’ huur

| Marly Bergen

Enschede is de enige stad waar studenten huurprijzen betalen die overeenkomen met het Nederlandse woningwaardestelsel. Dit blijkt uit een onderzoek van de Lsvb, landelijke studentenvakbond.

Via een check konden studenten verschillende vragen invullen, onder andere hoeveel huur zij betalen en voor wat voor een oppervlakte. Een gemiddelde prijs in Nederland voor één vierkante meter is 15 euro. Uit het onderzoek kwam een gemiddelde van 12 euro.

Hoge huurprijzen

In Utrecht, Leiden en Amsterdam betalen studenten al gauw te veel voor hun kamer. Studenten in Amsterdam betalen gemiddeld 9 euro per vierkante meter te veel voor hun kamer. In Utrecht is dit 6,50 en in Leiden is dat 6 euro te veel.

Opvallend is dat studenten die aangeven particulier te wonen het vaakst te veel betalen, bij woningcorporaties is dit het minst het geval.

Bewustzijn studenten vergroten

Studenten hebben vaak een zwakke positie op de woningmarkt en hier maakt de verhuurder gebruik van. De landelijke studentenvakbond pleit daarom voor het harder aanpakken van particuliere verhuurders. Ook het bewustzijn bij de studenten moet worden vergroot volgens de studentenvakbond, veel studenten betalen nog steeds te veel huur.

Hulp

Een ander punt waar meer aandacht naartoe moet is de zichtbaarheid en bereikbaarheid van huurcommissies en huurteams, vindt de Lsvb. Weinig studenten weten dat ze iets kunnen ondernemen als ze te veel huur betalen. De Lsvb wil hierin concrete stappen ondernemen door studenten meteen door te sturen naar huurteams in hun stad als ze te veel betalen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.