BRAK lanceert eigen speciaalbier: Bracque Single Blonde

| Rense Kuipers

De Brouw Ridders der Arago Kelder (BRAK) gaan hun eigen speciaalbier verkopen. Vandaag kregen ze hun eerste lichting ‘Bracque Single Blonde’ binnen. Paul Hoefnagels, Caspar Walhout en Hugo Albers van BRAK doen hun verhaal.

Photo by: Jellien Tigelaar

Hoe is het idee voor het bier ontstaan?

Caspar: ‘Zo’n twintig jaar geleden begonnen studenten van BRAK met het brouwen van kleine hoeveelheden. In die tijd ontwierpen ze etiketten met Photoshop 1.0, die ze vervolgens handmatig uitknipten en op oude bruine flesjes plakten met een Prittstift.’

‘Door de jaren heen zijn zo’n 150 lichtingen gebrouwen van zo’n veertig liter, maar we hadden altijd al de ambitie om het groter op te pakken. Daarom hebben we nu een lichting van 1000 liter laten brouwen in een brouwerij in Raalte.’

Hoe zouden jullie je bier omschrijven?

Paul: ‘Het is een biertje met een alcoholpercentage van 6% en heet de Bracque Single Blonde. Het is een laagdrempelig biertje, ideaal voor de beginnende speciaalbierdrinker. Tegelijkertijd is de Bracque Single Blonde onderscheidend met een heel eigen karakter, absoluut geen dertien in een dozijn-biertje. Als je een avond speciaalbier gaat drinken, met opbouwende alcoholpercentages, zou dit een ideale starter zijn.’

Vanwaar de naam?

Caspar: ‘Normaal gesproken heb je dubbel, tripel en quadrupel speciaalbier. Met de naam ‘single blonde’ is dit een knipoog naar het vrouwelijk schoon. De naam Bracque is voor de luxe uitstraling.’

Wanneer en waar is het bier beschikbaar?

Hugo: ‘Sixpacks zijn vanaf nu verkrijgbaar voor 10 euro. Op donderdag 7 mei is de officiële launch party van Bracque Single Blonde in de Vestingbar. Vanaf dan is het bier ook daar te verkrijgen.'

Wat zijn de toekomstplannen?

Paul: ‘We zijn ambitieus. Niet voor niets zeggen we dat we ooit Grolsch gaan overnemen. We gaan in ieder geval snel interesse peilen bij Café de Beiaard en Proeflokaal België in Enschede. Misschien zijn lokale slijterijen ook geïnteresseerd in het bier. We hebben al plannen om in juni een tweede lichting te laten brouwen, maar we moeten eerst zien of dit aanslaat.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.