'Geen miljoenen verlies, maar investering'

| Maaike Platvoet

De universiteitsraad wil voortaan beter op de hoogte te zijn als de UT verplichtingen met derden aangaat op het gebied van ondernemen. De raad doelt daarmee op de huurovereenkomst met CMI.

Die huurovereenkomst lijkt de UT geld te gaan kosten, nu het Centre for Medical Imaging zich niet meer op de campus vestigt. Het college van bestuur is niet van mening dat er sprake is van miljoenenverlies, maar spreekt over een investering. ‘De UT heeft geïnvesteerd om het pand gebruiksklaar te maken. Dat geld is dus niet weg. Als het CMI er wel was gekomen, had de UT overigens ook die investeringen gedaan. Nu profiteren daar andere UT-activiteiten van, zoals het Designlab’, aldus collegelid Kees van Ast. Wel gaf hij toe dat alles ‘efficiënter had gekund’ als dit meteen voor het Designlab was ingevuld. ‘Maar je kunt niet zomaar weglopen van contracten. We hebben nu als de UT de beste manier gezocht om die te benutten.’

Valorisatie

De raad toonde zich vooral verbaasd omdat zij niet op de hoogte zou zijn van die contracten. Het CvB wees echter op een positief advies van de raad in 2011 over de samenwerkingsovereenkomst rondom The Gallery. Volgens Dick Meijer van de PvdUT had de Uraad toen nooit kunnen weten wat precies de risico’s waren van die overeenkomst. ‘Daarom moeten we dit in de toekomst anders aanpakken. De raad wil beter op de hoogte zijn van ondernemen met derden.’ Daar werd nog aan toegevoegd dat moet worden vastgelegd wat de UT precies bedoelt met ‘valorisatie’, omdat het - samen met onderwijs en onderzoek - tot de kerntaken van de universiteit behoort.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.