Campusrobot krijgt Spaans 'broertje'

| Johannes de Vries

De rode campusrobot ‘FROG’ heeft een broertje gekregen. De jongste telg uit de familie is niet rood, maar groen en heet eveneens ‘FROG’. FROG II gaat bezoekers rondleiden bij het koninklijk paleis in Sevilla. Een logische plek: de FROG’s zijn het resultaat van een samenwerking tussen onder meer de UT en de Universidad Pablo Olavide in Sevilla.

Photo by: Redactie UT Nieuws

De rode campusrobot heeft in zijn testfase eveneens gewerkt voor het Royal Alcazar, zoals het koninklijk paleis heet. De robot gaf daar informatie en voegde een extra bezoekerservaring toe. Sinds afgelopen maart zoeft hij echter over de campus van de UT.

De UT werkt behalve met de universiteit van Sevilla ook met de UvA en het Imperial College in Londen samen aan de doorontwikkeling van de FROG’s (Fun Robotic Outdoor Guide). De laatste drie jaar werd er ook in Twente gewerkt aan een betere interactie met mensen. Vanessa Evers, UT-hoogleraar human media interaction, coördineert dat proces.

Anders dan andere robotgidsen moeten de robots uit deze familie steeds beter menselijk gedrag kunnen interpreteren en zich daar op aan kunnen passen. Daarvoor zit er onder meer techniek voor gezichtsherkenning in de buik van de robot.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.