Drie UT-onderzoekers scoren een Veni-beurs

| Paul de Kuyper

Drie UT-wetenschappers hebben vorige week een Veni-beurs gekregen van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met 250 duizend euro kunnen Ruchi Bansal, Arnoud den Boer en Mathieu Odijk drie jaar lang aan hun onderzoek werken.

Photo by: StockXchnge | Krzysztof Szkurlatowski

In totaal deelde NWO 152 Veni-beurzen uit. De subsidie is bedoeld voor talentvolle wetenschappers die maximaal drie jaar geleden zijn gepromoveerd.

Leverziekten

Ruchi Bansal van instituut MIRA zet de NWO-subsidie in voor onderzoek naar medicijnen om leverziekten aan te pakken die het gevolg zijn van overmatig alcoholgebruik of virusinfecties. Zijn medicatie moet zich richten op cruciale levercellen zonder als bijwerking ook andere cellen te beschadigen.

Migraineaanval

Mathieu Odijk (instituten MIRA en MESA+) wil op moleculair niveau onderzoeken wat neurotransmitters doen voorafgaand aan een migraineaanval. Hij gaat met zijn Veni een instrument ontwikkelen waarmee hij nauwkeurige metingen kan doen in de hersenen.

Menselijk keuzegedrag

Arnoud den Boer (CTIT) gebruikt de onderzoeksbeurs om menselijk keuzegedrag te beschrijven met behulp van statistische modellen. Hij verwacht dat wiskundige methoden kunnen helpen om ons gedrag bij beslissingsproblemen te begrijpen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.