€5,5 miljoen voor landbouwhervorming door ITC

| Johannes de Vries

Het ITC krijgt 7,5 miljoen dollar (zo’n 5,5 miljoen euro) om landbouwhervorming in ontwikkelingslanden te stimuleren. ‘Dat moet in kleine stapjes,’ zegt projectleider Rolf de By.

Photo by: Rolf de By

De subsidie van een paar miljoen komt van de Bill & Melinda Gates Foundation, een stichting van de oud-Microsoft-topman en zijn vrouw die onder meer armoede wil tegengaan. Die doelstelling past bij het project ‘STARS’ (Spurring a Transformation for Agriculture through Remote Sensing) dat De By deze maand is opgestart.

Landbouwhervorming

‘Hoe we landbouwhervorming het best kunnen stimuleren, weet eigenlijk niemand,’ zegt De By. ‘Wij gaan onderzoeken hoe satellietbeelden daar bij kunnen helpen. In geïndustrialiseerde landen, met overzichtelijke, rechthoekige akkers met meestal één gewas, gebeurt dat veel. ITC wil kijken hoe we dit in ontwikkelingslanden, waar de gewassen door elkaar staan, op veel verschillende manieren worden behandeld en de grenzen van akkers vaak niet duidelijk zijn, ook kunnen inzetten.’ Ook worden er met kleine vliegtuigjes beelden gemaakt met een hogere resolutie dan de satellieten kunnen maken.

Het team van De By gaat de situatie op de grond voortdurend vergelijken met de beelden die vanuit de lucht worden gemaakt. Op die manier hoopt hij op den duur op de luchtfoto’s te kunnen zien hoeveel er geproduceerd wordt en of er bijvoorbeeld ergens wel of geen kunstmest is gebruikt.

De informatie die dat oplevert is onder meer relevant voor overheden, die kunnen inspelen op een tekort van bijvoorbeeld maïs. ‘Op dit moment komen ze daar pas heel laat achter, waardoor ze het voor de hoogste prijs moeten importeren.’

Opschalen voor een heel land

Na het twintig maanden durende onderzoek hoopt De By een idee te hebben over hoe zijn techniek kan worden opgeschaald naar bijvoorbeeld een heel land. ‘Dat kan ervoor zorgen dat er beslissingen worden genomen die gebaseerd zijn op meer informatie. Dat is een kleine stap in de goede richting. Dat moet ook: je moet van A naar B naar C willen. Niet ineens van A naar Z, dat kan al snel paternalistisch zijn.’

Eind mei zette CvB-voorzitter Victor van der Chijs zijn handtekening onder de subsidieregeling die de Bill & Melinda Gates Foundation met het ITC aan zijn gegaan.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.