Meer geld Solarteam, maar subsidie stopt als team niet wint

| Paul de Kuyper

Solar Team Twente krijgt extra geld van de UT en Saxion met als doel eerste te worden in de World Solar Challenge 2015. Wint het team niet, dan gaat daarna de geldkraan dicht en stopt de Twentse deelname aan de zonneautorace.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

De UT en Saxion verhogen hun sponsoring voor het Twentse Solarteam. De studenten die de zonnewagen bouwen krijgen ongeveer de helft meer geld en middelen dan voorgaande editie. De onderwijsinstellingen hopen dat andere sponsors dit voorbeeld volgen.

Doel is nog één keer alles op alles te zetten om eerste te worden in de World Solar Challenge, de zonnewagenrace in Australië. ‘Dit extra geld is een mooie stimulans. Als we niet winnen, kunnen we in ieder geval zeggen dat we alles hebben geprobeerd’, zegt collegevoorzitter Victor van der Chijs.

Geen winst: geldkraan dicht

Met zijn collega Wim Boomkamp van Saxion heeft hij afgesproken dat als het Solarteam niet wint, de geldkraan dichtgaat. Dat betekent dat er na 2015 geen Twentse zonnewagen meer meedoet aan de race. De (publicitaire) waarde van een tweede, derde of vierde plaats achter bijvoorbeeld Delft, de winnaar van afgelopen jaar, is te klein.

UT en Saxion hebben overwogen helemaal te stoppen met het Solarteam, maar besloten uiteindelijk om te kijken of met extra geld en ondersteuning de race kan worden gewonnen. Of bij winst in 2015 daarna opnieuw geld wordt gestoken in het Solarteam, weet Van der Chijs nog niet. 'Dan ontstaat er een heel nieuwe dynamiek. We zullen dat dan opnieuw moeten bekijken.'

Meer exposure

De UT en Saxion steunen het team niet alleen met geld, maar ook met materiaal en uren, zoals begeleiding van vakgroepen en ondersteuning bij de communicatie. Van der Chijs wil dat het nieuwe Solarteam de komende cyclus zorgt voor meer exposure van de UT.

In oktober 2013 eindigde het Solarteam als derde, het beste resultaat tot nu toe. Op dit moment worden nieuwe teamleden geworven voor 2015. De World Solar Challenge vindt plaats in oktober van dat jaar.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.