Eerste UT-studieadviseur krijgt ‘basiskwalificatie’

| Paul de Kuyper

Studieadviseur Judith Roos-Krabbenbos van civiele techniek is de eerste studieadviseur die is geslaagd voor de Basiskwalificatie Studieloopbaanbegeleiding (BKS). De UT is de eerste Nederlandse universiteit die een BKS-diploma uitreikt.

Photo by: Universiteit Twente

De Basiskwalificatie Studieloopbaanbegeleiding is een certificaat waarmee studieadviseurs kunnen aantonen dat zij de juiste competenties beschikken voor die functie.

Het BKS-traject schoolt studieadviseurs onder andere in het voeren van advies- en begeleidingsgesprekken, het geven van voorlichting en het signaleren van knelpunten als meerdere studenten tegen eenzelfde (studie)probleem aanlopen.

Eerste in Nederland

Volgens onderwijskundig adviseur en coördinator Helma Vlas is het diploma voor Roos-Krabbenbos het eerste BKS-certificaat dat in Nederland wordt uitgereikt. Enkele andere universiteiten zijn ook bezig een BKS-traject op te zetten, maar zij zijn nog niet zo ver als de UT.

Aan de UT volgen op dit moment nog negen (van de circa 25) studieadviseurs de cursus die opleidt tot de Basiskwalificatie Studieloopbaanbegeleiding.

De BKS is voor studieadviseurs vooralsnog niet verplicht. Het vergelijkbare certificaat BKO (Basiskwalificatie Onderwijs) voor docenten is dat wel.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.