Geen blue Monday op de UT

| Marije ten Böhmer

Met een wetenschappelijke formule beweert de Britse psycholoog Cliff Arnell dat het vandaag de meest depressieve dag is van het jaar. En dan beginnen ook nog eens de tentamens en is het kil, grauw en grijs buiten. Op zo’n dag wil je toch het liefst in bed blijven? Of valt het met dat depressieve gevoel van de UT-student wel mee?

Voornemens die binnen drie weken al zijn mislukt, vakanties die ver weg lijken, het grauwe weer en het geld dat op is na een dure decembermaand. Allemaal redenen die vandaag tot de meest depressieve dag van het jaar maken. Ondanks de enorme hoeveelheid aan kritiek is deze derde maandag van het nieuwe jaar een veelbesproken dag.

Aan een groepje eerstejaars bedrijfsinformatietechnologie-studenten is duidelijk te zien dat het drieënhalf uur durende programmeer-tentamen zijn tol heeft geëist. De studenten staan er uitgeblust bij en zijn niet in opperbeste stemming. Al heeft dat volgens hen zelf niet te maken met ‘Blue Monday’, maar met de materie en de duur van het tentamen. ‘Koffie en thee tijdens het tentamen had deze depressieve dag misschien wel wat draaglijker gemaakt’, luidt de klaagzang van de studenten.

De mening van twee informatica-studenten wijkt niet af: ‘Wij waren best vrolijk vanochtend en hadden vertrouwen in het tentamen. Het tentamen heeft ons echter net vrij depressief gemaakt, wat een drama.’ Een studente psychologie voelt zich vandaag niet depressiever dan op andere dagen. ‘In de winter merk ik wel dat ik somberder ben maar ik ben vandaag niet extra somber. Wat ik doe om die somberheid te bestrijden? Buiten een lekker wandeling maken.’ Een student industrieel ontwerpen is allesbehalve droevig. ‘Mijn presentatie net ging heel erg goed, ik ben dus eigenlijk hartstikke vrolijk.’

Onder de studenten die geen tentamens hebben, zoals bestuursleden van de Kick-In, Bata en de Bedrijvendagen heerst al helemaal geen depressief gevoel. Er wordt vrolijk geluncht en van een terneergeslagen stemming is geen sprake. Hun mening wordt goed verwoord door een van de aanwezige bestuursleden: ‘Ik wist niet eens dat het vandaag Blue Monday was. Ik voel mij niet anders dan normaal, ik heb juist een topochtend achter de rug.’

Het feit dat de tentamenperiode vandaag begonnen is, speelt blijkbaar een grotere rol in het humeur van de studenten dan niet behaalde voornemens of de korte winterdagen. Mocht je het toch zwaar hebben, denk aan dit gezegde: Het is nooit zo donker, of het wordt wel weer licht.

(met medewerking van Charlotte Rompelberg)

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.