Vier bedrijven met UT-roots in race voor Young Technology Award

| Paul de Kuyper

Zes ondernemers zijn in de race voor de Young Technology Award 2013, een prijs voor jonge en kansrijke bedrijven in Oost-Nederland. Genomineerd voor deze prijs zijn: DiaDerma, Solar Solutions Worldwide, Q-Able, Coblue Cybersecurity, 4 Silence en SciSports. De laatste vier hebben hun wortels in de UT.

Q-Able, een bedrijf van drie UT-onderzoekers, heeft een geavanceerde zoekmachine ontwikkeld waarmee gebruikers complexe zoekopdrachten kunnen geven in slechts een invoerveld.

Coblue Cybersceurity is opgericht door (oud-)UT-studenten. Het bedrijf helpt organisaties veilig online samen te werken

4Silence is voortgekomen uit UT-onderzoek. De onderneming brengt zogenaamde diffractoren voor het wegdek op de markt die het lawaai van voorbijrijdende auto’s kunnen verminderen.

SciSports is een bedrijf van drie UT-studenten (zie foto) die een scoutingtool hebben ontwikkeld waarmee voetbalclubs aan de hand van statistieken de beste speler voor hun team kunnen vinden.

Twee genomineerde bedrijven hebben geen UT-wortels. Solar Solutions Worldwide (van Saxion-studenten) heeft een systeem om het gasverbruik van kantoren en woningen te reduceren. DiaDerma biedt een oplossing voor het monitoren van complexe wonden.

Uitreiking 30 januari

De Young Technology Award bestaat uit een hoofdprijs van 5000 euro en een publieksprijs van 1000 euro. De award is een initiatief van onder andere Kennispark Twente. De uitreiking vindt plaats op 30 januari in Popodium Atak in Enschede. Stemmen voor de publieksprijs kan vanaf vandaag.

De Young Technology Award 2012 werd gewonnen door Dovideq dat een apparaat maakt waarmee endoscopen voor kijkoperaties kunnen worden getest.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.