Zweten op 'erlenmeyers' en 'anaerobe bacteriën' tijdens UT-dictee

| Paul de Kuyper

Zo’n zestig studenten en medewerkers schreven donderdagavond in Waaier 1 mee tijdens het UT-dictee van UT Nieuws en Studium Generale. Zij struikelden over woorden als erlenmeyers, anaerobe bacteriën en 9-tot-5-mentaliteit. Winnaar werd ‘dicteeverslaafde’ Rein Leentfaar uit Zeeland met zes fouten. De beste UT-prominent was Hiska Bakker (17 fouten); bij de studenten won Mike Rolink (20 fouten).

Photo by: Arjan Reef

Op het UT-dictee kwamen donderdagavond vooral studenten af. Studievereniging Communiqué (communicatiewetenschap) had van de spellingsavond zelfs het maandelijkse bestuursuitje gemaakt. De studenten namen het op tegen een twintigtal UT-prominenten en enkele belangstellenden van buiten de universiteit. Rector Ed Brinksma droeg het dictee, geschreven door UT Nieuws-redacteur Paul de Kuyper, voor.

De deelnemers zweetten vooral op woorden als 24 uurseconomie, 9-tot-5-mentaliteit en vroegeenentwintigste-eeuwse nummer 1-hits. Ook het gebruik van hoofdletters in afkortingen bleek voor velen een struikelblok: wel in EHBO-koffers, maar niet in bhv’ers of aio’s. Andere lastige woorden waren bijvoorbeeld erlenmeyers, anaerobe bacteriën en toxischeshocksyndroom.

De juryleden Joyce Karremans (docent en onderzoeker tekstwetenschap aan de faculteit GW) en Katja Hunfeld (coördinator Nederlands van het TaalCoördinatiePunt) lichtten na de koffiepauze de juiste spelling toe. Zo legden ze uit dat uit het Engels geleende werkwoorden in onze spelling vaak worden vernederlandst. ‘Daarom schrijven we googelt in plaats van googlet. En daarom verdwijnt de tweede s in gefitnest.’

De winnaars van het UT-dictee, v.l.n.r.: Rein Leentfaar, Hiska Bakker en Mike Rolink.

Winnaar van het UT-dictee werd, net als vorig jaar, Rein Leentfaar. Deze Zeeuw reist stad en land af om aan dictees mee te doen. Gisteravond maakte hij zes fouten. Bij de studenten won Mike Rolink (technische natuurkunde) met twintig fouten en de beste UT-prominent werd Hiska Bakker van het Vrijhof Cultuurcentrum. Zij scoorde 17 fouten. De categorie UT-medewerkers kende dit jaar geen deelnemers; alle medewerkers die meeschreven, namen zitting in het prominentenvak.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.