Is preses echt niet met 'ae'?

| Redactie

Schrijf je kwantummechanica nou met een ‘q’ of ‘kw’? En is preses echt zonder ‘a’? Ruim zeventig fanatiekelingen bogen zich dinsdagavond over het Groot UT-dictee dat UT Nieuws en Studium Generale organiseerden. Winnaar werd Rein Leentfaar uit Zeeland met vier fouten. Beste prominent was Sabien van Harten (11 fouten), beste student Laurens Klein Kranenburg (12) en bij de medewerkers wonnen Hiska Bakker en Vic van Dijk (14).

Van de ruim zeventig dicteeschrijvers in de Waaier was ongeveer de helft student. Een half uur lang ploeterden zij op het dictee over de droom van een ‘bleue feut’ op een ‘pittoreske campus’ die gestigmatiseerd werd door de ‘ex-staatssecretaris van Onderwijs uit het kabinet-Rutte I’. De tekst, geschreven door UT Nieuws-redacteur Paul de Kuyper, werd voorgedragen door hoofdredacteur Ditta op den Dries.

Juryleden Katja Hunfeld (coördinator Nederlands van het TaalCoördinatiePunt) en Joyce Karreman (docent en onderzoeker tekstwetenschap aan de faculteit GW) gaven na de koffiepauze tekst en uitleg bij verschillende spellingkwesties. ‘Bijdehante schrijf je zoals het klinkt, en dus niet met een ‘d’ zoals in bijdehand.’ Verschillende studenten wisten zeker dat bij hun vereniging preses echt met ‘ae’ wordt geschreven. Dat kan volgens de jury, maar de juiste spelling is met een ‘e’, omdat het woord inmiddels vernederlandst is.

Winnaar van de avond werd Rein Leentfaar uit Zeeland. Hij deed mee in de categorie belangstellenden van buiten. Leentfaar is een heuse ‘dicteenomade’ die dictees door het hele land afgaat. Met vier fouten bleef hij de concurrentie duidelijk voor.

In de categorie studenten won bestuurskundestudent Laurens Klein Kranenburg. Hij maakte 12 fouten. Dat was er een meer dan de beste prominent: Sabien van Harten, hoofd van het TaalCoördinatiePunt. Zij versloeg veertien andere bekende UT’ers onder wie de voorzitters van de Pakkerijverenigingen en de hoogleraren Hans Hilgenkamp en Hedwig te Molder. In de categorie medewerkers moest de eerste plaats worden gedeeld. Hiska Bakker (Vrijhof Cultuurcentrum) en Vic van Dijk (promovendus in de Membrane Technology Group) scoorden allebei veertien fouten.

De winnaars van het Groot UT-dictee, v.l.n.r.: Rein Leentfaar, Sabien van Harten, Hiska Bakker, Vic van Dijk en Laurens Klein Kranenburg. Foto’s: Arjan Reef

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.