Cultuur

| Redactie

'Nest vliegt uit' Een multimediaproductie in de Agora, een toneelstuk in het bos bij Erve Holzik en een circusversie van Frankenstein in het Openluchttheater. Dat is de toneelwandeling waarmee NEST op 4, 5 en 7 juni haar lustrum viert onder de titel 'Nest vliegt uit'. De toneelwandeling begint in de Agora met de voorstelling 'Vroeger is niet meer.' De tekst is door (oud-)leden aan elkaar 'ge-chat'

'Nest vliegt uit'

Een multimediaproductie in de Agora, een toneelstuk in het bos bij Erve Holzik en een circusversie van Frankenstein in het Openluchttheater. Dat is de toneelwandeling waarmee NEST op 4, 5 en 7 juni haar lustrum viert onder de titel 'Nest vliegt uit'.

De toneelwandeling begint in de Agora met de voorstelling 'Vroeger is niet meer.' De tekst is door (oud-)leden aan elkaar 'ge-chat': op het forum van de Nest-site mocht iedereen meewerken aan het script. Uit deze chat ontstond het stuk dat in de Agora te zien is. De toneelspelers kozen de namen voor de te spelen karakters en bepaalden van tevoren de begin- en eindzinnen; de rest is er door de Nestleden verzonnen. De regisseur maakte er een goed lopend verhaal van, zonder iets te veranderen aan de oorspronkelijke tekst. Het stuk biedt veel digitale beelden en geluiden, die te zien zijn op de 25 televisies die deel uitmaken van het decor. In alle personages (typetjes met veel clichÚs) komen twee uitersten naar voren, waardoor ze anders zijn dan ze op het eerste gezicht lijken. Dit alles maakt het tot een hilarisch stuk.

Na 'Vroeger is niet meer' brengt de toneelwandeling de bezoekers nog dezelfde avond naar het volgende stuk, op Erve Holzik. Buikdanseressen, vuurspuwers, acrobaten en muzikanten begeleiden de stoet naar de plaats van bestemming. 'Moederliefde' gaat over een gecompliceerde moeder-dochter relatie, waarbij een groot familiegeheim aan de orde komt. Het stuk is van Strindberg en dateert uit 1892. 'Moederliefde' wordt in de bossen opgevoerd en begeleid door het studentenorkest Musica Silvestra. De muziek klinkt tijdens de gesproken (zwartgallige) tekst.

De wandeling eindigt in het openluchttheater met Marcel Rooijaards' 'Frankenstein.' Dit toneelstuk is een parodie op het originele verhaal. Frankenstein graaft botjes op van het kerkhof om zo een monster tot leven te wekken. De nazi-achtige burgemeester jut het volk op om het monster weg te krijgen. Circusartiesten vangen het monster op, wanneer hij door het volk wordt weggejaagd.

De toneelwandeling biedt een gevarieerd programma, met drie totaal verschillende voorstellingen: klassiek, multimedia en griezeligheid. Bij slecht weer deelt Nest gratis regenponcho's uit aan het publiek. Als die niet afdoende zijn, worden alle voorstellingen naar het Amphitheater verplaatst.

'Nest vliegt uit' is een onderdeel van de Cultuurestafette, die 3 juni op de camopus begint, met bijna elke avond een voorstelling.

Toneelwandeling 'Nest vliegt uit' 4, 5 en 7 juni.'Vroeger is niet meer': Agora, Vrijhof, 19.30 uur. 'Moederliefde': Erve Holzik, 21.00u. 'Frankenstein': Openluchttheater, 22.15 uur.

Drie voorstellingen EUR 9 (korting EUR 6,50), twee voorstellingen EUR 7 (korting EUR 5), één voorstelling EUR 4 (korting EUR 3). Alleen korting met Enschede-Pas of Unionpluskaart. Reserveren: 053-4898002.

Vera Bisschops


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.