Frisse versie van klassiek drama

| Redactie

De bloedmooie Helena is er met een Trojaan vandoor! 'Een zak uit Troje', zo noemt haar man Menelaos (gespeeld door Jeroen Slappendel) zijn concurrent. Nest speelt volgende week een klassiek drama van Euripides in een opmerkelijk frisse bewerking van Pauline Mol. Geen saaie monologen, maar wendbare dialoogjes zetten hier de toon. Zo gaat Menelaos zijn vrouw wel 'effe' terug halen. Daar schakelt hij zijn broer Agamemnon (Henrik Holland) voor in, die legeraanvoerder is. Het schiet echter niet op met de terughaalactie. Agamemnon staat in de haven van Aulis te popelen om met zijn mannen toe te slaan.

Er slaat echter maar één ding toe: frustratie. Omdat er geen zuchtje wind staat kan hij niet in Troje komen. In een wanhoopsdaad verzoekt hij de goden om wind. Die zijn bereid hem een flinke bries te schenken, maar dan moet hij wel even zijn jonge dochter Ifigeneia (Maartje van Vilsteren) offeren. Dat is toch wel slikken, niet alleen voor Ifigeneia, ook voor 'het kind' (Hilde Laffeber), een soort tweede ik van Ifigeneia (foto). Het kind slaat op tilt wanneer Ifigeneia haar dood heel belangrijk gaat vinden. Eindelijk kan ze iets betekenen voor de wereld. Met haar offer kan ze niet alleen haar tante Helena van de barbaren redden, tevens heel Griekenland.

Nest speelt het Griekse drama van Euripides op 14, 15 en 16 december om 20.00 uur in de Agora (Vrijhof). Prijs: f6/f4. De regie is in handen van Ton van Rhenen en Evelien Harberink.

Ifigineia met op de achtergrond haar alter-ego.

(foto Wietse Balkema)

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.