Piranha’s in het buitenbad

| Jelle Posthuma

De UT kent meer sportverenigingen dan studies. Korfbal, turnen, boksen, alles is mogelijk. Maar wat doen de leden als ze dampend en moegestreden, na een klinkende overwinning of een smadelijke nederlaag, de kantine binnenstappen? In deze aflevering van onze studentenrubriek De Derde Helft: onder- en bovenwaterportvereniging ZPV Piranha.

Photo by: Arjan Reef
DE CLUB.

Piranha’s zijn bekend om hun voorkeur voor vlees. Misschien is dat de reden voor de jaarlijkse barbecue, waar ZPV Piranha het buitenbadseizoen mee aftrapt. Vanaf begin deze maand is het buitenbad geopend en dat werd hoog tijd: we beleven waarschijnlijk de warmste mei in driehonderd jaar, zo melden meteorologen. Wanneer de koeien in de wei springen, duiken de Piranha’s in het buitenbad.

De zwemvereniging is in 1965 opgericht. Inmiddels heeft de club vier takken: zwemmen, duiken, waterpolo en reddingszwemmen. Ooit hadden de Piranha’s topzwemster Marleen Veldhuis in de gelederen. Ze studeerde technische bedrijfskunde aan de UT. Met 250 leden is de vereniging behoorlijk groot. De internationals zitten vooral bij het zwemmen. Afgelopen Kick-In wisten ze veertig nieuwe leden binnen te halen. Daarom draait de club, naar eigen zeggen, prima.

DE DERDE HELFT.

Na de training nuttigen de Piranha’s een biertje langs de kant van het bad. Dat gaat soms door tot een uur of één in de nacht. De leden bestieren de kiosk bij het bad, dus ze kunnen hun eigen drinken pakken. Gebroederlijk zitten de vier takken van de vereniging naast elkaar. Borrels zijn in Friends, een café in het centrum van Enschede. De sfeer is niet echt studentikoos. Eerder gemoedelijk. Gezelligheid gaat boven het drinken om het drinken.

Met 23 commissies organiseert de vereniging veel verschillende activiteiten. De eerstkomende is het Piranha Student Waterpolo Tournament (PSWT). Iedereen is welkom. Zelfs de ongeoefende zwemmer. De teams bestaan uit huizen, disputen en andere vriendengroepen, aangevuld met een ‘echte’ waterpoloër. Het toernooi vindt plaats op 31 mei in het buitenbad; hopen dat mei daadwerkelijk zo warm en zonnig blijft.  

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.