Glas en Shuttle bij DIOK

| Jelle Posthuma

De UT kent meer sportverenigingen dan studies. Korfbal, turnen, boksen, alles is mogelijk. Maar wat doen de leden als ze dampend en moegestreden, na een klinkende overwinning of een smadelijke nederlaag, de kantine binnenstappen? In deze aflevering van onze studentenrubriek De Derde Helft: badmintonvereniging DIOK.

Photo by: Arjan Reef
DE VERENIGING.

Drank Is Onze Kracht, oftewel: DIOK. Het is de naam van de Drienerlose badmintonvereniging. Deze betekenis doet vermoeden dat ze daar een goede derde helft kennen. Maar laten we eerst eens kijken naar de vereniging zelf. Met een geboortedatum van 22 september 1964, behoort DIOK tot de eerste lichting sportverenigingen van de UT, toen nog Technische Hogeschool Twente. Om de badmintonbond niet tegen de borst te stuiten, werd het DIOK zonder puntjes. Zo bleef de werkelijke betekenis ‘geheim’.

Ooit, in een ver verleden, in de gouden jaren van de badmintonsport, had de vereniging ruim 250 leden. Nederland behaalde medailles op de Olympische Spelen en dat heeft natuurlijk een aanzuigende werking. Nu vormt DIOK met negentig leden een stabiele sportvereniging. Afgelopen Kick-In sloten zich nog veertig nieuwe leden aan. En steeds meer internationals vinden hun weg naar DIOK.

DE DERDE HELFT.

Dan de derde helft. Die heeft bij DIOK een aantal tradities. Het douchen met een biertje in de hand is vaste prik. Sporadisch doen de leden het licht uit in de Vestingbar, maar dat is lang niet meer elk weekend. Belangrijker is het taart eten na de wedstrijd. Zelf gebakken, want uit de winkel is uit den boze. Gezelligheid in de kantine is een belangrijk kenmerk: de eerste DIOK-baby, geboren uit een DIOK-huwelijk, studeert inmiddels zelf aan de UT én is lid is van de badmintonvereniging.

Sinds de invoering van TOM is het activisme binnen de vereniging gedaald. Toch organiseert DIOK nog altijd verschillende activiteiten, zoals het jaarlijkse Gluttel-toernooi. De naam, een samenvoeging van ‘glas’ en ‘shuttle’, geeft aan waar het om draait: sport en gezelligheid. Badmintonners komen uit het hele land naar Enschede voor een potje én het bijhorende themafeestje in de Vestingbar.

Het Gluttel is mooi, maar het Internationaal Studenten Badminton Toernooi (ISBT) is zo mogelijk nog mooier. In de dagen voor oud en nieuw komen ruim 150 sporters vanuit heel Europa naar de campus voor drie dagen feest en badminton (‘in willekeurige volgorde’). Het hoogtepunt van het toernooi: oudjaarsavond in de Vestingbar.

Foto: DIOK-leden bij de afsluitende barbecue

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.