Kronos: titaan op de sintelbaan

| Jelle Posthuma

De UT kent meer sportverenigingen dan studies. Korfbal, turnen, boksen, alles is mogelijk. Maar wat doen de leden als ze dampend en moegestreden, na een klinkende overwinning of een smadelijke nederlaag, de kantine binnenstappen? In deze aflevering van onze studentenrubriek De Derde Helft: de Drienerlose Atletiek Vereniging Kronos.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

DE SPORT.

Kronos is de atletiekvereniging van de UT. Wie zijn klassieken kent, weet dat Kronos een figuur is uit de Griekse mythologie. Een van de titanen, om precies te zijn. In die Griekse godenwereld gaat het er weinig zachtzinnig aan toe. Kronos, bang om zijn alleenheerschappij te verliezen, eet achtereenvolgens zijn kinderen Hestia, Demeter, Hera, Hades en Poseidon op. Jongste zoon Zeus weet door een list van ma te ontsnappen, bevrijdt de anderen uit de maag van pa – dat kan in de Griekse mythologie – en grijpt met hen de macht.

Kronos is de oudste studentenatletiekvereniging van Nederland, opgericht op 17 september 1964. Saillant detail: de overkoepelende studentenfederatie heet ZeuS. Het oude Griekenland is de bakermat van de atletiek. Niet zo gek dus al die referenties naar de oudheid.

DE CLUB.

De vereniging telt 75 leden. Verschillende ‘Kronauten’ sporten op hoog niveau. Maar ook voor gezelligheid en sporten ‘voor de leuk’ is ruimte. Nog geen vijf jaar geleden was de vereniging op sterven na dood. Toen besloten een aantal bestuursleden het weer actief op te pakken. Inmiddels is Kronos de snelst groeiende studentenatletiekvereniging van Nederland. En bovendien: de sport is populair, met Nederlandse topatleten als Dafne Schippers en Churandy Martina.

Kronos organiseert verschillende evenementen zoals de campusloop, de Johan Knaap Games en de Beermile. Dat laatste mag overigens niet meer op de campus. Ook doen de Kronauten ieder jaar mee aan de Batavierenrace. Hoewel de beste lopers meedoen met het UT/SAX-team, brengt Kronos alsnog één of twee teams op de been. Naast deze hardloopevenementen, heeft de vereniging een behoorlijk aantal actieve commissies die verschillende activiteiten organiseren. 

DE DERDE HELFT.

Thuisbasis voor trainingen is de UT-sintelbaan. Daar blijven ze na de tijd zitten voor een drankje. Dit blijft over het algemeen beperkt tot ranja of water. Ook omdat ze vrij vroeg trainen. Nee, neem dan de NSK-weekenden. Acht keer per jaar treffen de studenten elkaar bij een van de atletiekverenigingen.

Treedt het duister in, dan is het tijd voor de traditionele Griekse 400 meter. Midden in de nacht, naakt de 400 lopen. Zo eren de studenten de Griekse roots van hun sport. En er geldt maar één regel: kijken is meedoen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.