Ons kent ons bij Messed Up

| Jelle Posthuma

De UT kent meer sportverenigingen dan studies. Korfbal, turnen, boksen, alles is mogelijk. Maar wat doen de leden als ze dampend en moegestreden, na een klinkende overwinning of een smadelijke nederlaag, de kantine binnenstappen? In deze aflevering van onze studentenrubriek De Derde Helft: floorball vereniging Messed Up.

Photo by: Arjan Reef
HET SPELLETJE.

Wel eens van floorball gehoord? Niet iedere UT’er zal direct weten waar het over gaat. Toch spelen ze het spelletje op de campus op eredivisieniveau. Floorball is een soort hockey in de zaal, vergelijkbaar met unihockey, bekend van de gymlessen op de middelbare school. De sport is snel. Het kleine balletje, dat de twee strijdende teams in elkaars doel proberen te werken, gaat regelmatig harder dan 150 km/uur. Na drie keer twintig minuten, met steeds vijf minuten pauze, is de winnaar bekend. In Nederland zijn er zo’n duizend floorballers. Veertig van de Nederlandse beoefenaars spelen bij Messed Up in Twente.

DE VERENIGING.

De club heeft net het International Student Stockey Tournament Twente (ISSTT) achter de rug. Een weekend lang komen teams uit Duitsland, Zwitserland en België naar de campus om te unihockeyen, maar ook, en dit onderdeel valt niet te onderschatten, om te feesten. Voor de organisatie van het toernooi betekent dit: weinig slaap, een bierestafette in de Vestingbar en vervolgens kots ruimen in de sportzaal, waar de internationale gasten slapen. Dat mag de pret niet drukken: het is bovenal een uniek, internationaal studententoernooi met een finale van hoog niveau.  

Het ISSTT is ouder dan Messed Up zelf, dat in 2005 werd opgericht. Ruim 28 jaar geleden organiseerde omnisportvereniging de Stretchers het ISSTT-toernooi voor het eerst. Een groepje deelnemers vond het unihockeyen dusdanig leuk, dat ze besloten een echte floorball vereniging op te richten. Ze pakten het serieus aan en inmiddels speelt heren één, ook wel: the green machine, in de eredivisie van Nederland.

(Tekst loopt verder onder foto).

ONS KENT ONS.

De vereniging heeft een ons-kent-ons-sfeer. Na een jaartje behoor je tot de harde kern. Dat kleine, overzichtelijke wil de vereniging graag behouden. Het onderlinge vertrouwen is groot en Messed Up vormt een hechte groep mensen. Zeker driekwart van de leden doet actief mee aan de activiteiten. Leden die al lang zijn afgestudeerd, blijven de club trouw. En als de Twentse floorballers erop uitrekken voor een uitwedstrijd, komen ze regelmatig oud-Messed Uppers tegen bij burgerverenigingen.

DE DERDE HELFT.

Hockey staat bekend als een elitesport. Dat geldt niet voor floorballers van Messed Up. Sterker nog: een deel van hun leden zijn oud-hockeyers die genoeg hadden van het exclusieve sfeertje. Het corporale kennen ze niet. Wel is Messed Up een echte studentenvereniging. Ze organiseren excursies naar het buitenland, dit jaar Leipzig, vorig jaar Pilsen, en na de training is altijd een nazit. Hockey doe je met een stokkie, maar natuurlijk ook met een slokkie.

Meestal blijven de floorballers tot sluit in de kantine van het sportcentrum hangen. De pitchers komen op tafel, vergezeld door de sterke verhalen. En wie na een biertje of zeven nóg niet genoeg heeft, kan altijd naar de Vestingbar om de hoek. Als echte studenten weten ze bij Messed Up wel raad met de derde helft, maar vergis je niet: het sporten nemen ze bloedserieus.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.