Beste scholier

| Lars van de Zandschulp

Lars van de Zandschulp is masterstudent technische bedrijfskunde en staat middenin het Enschedese studentenleven. Hij schrijft om de week een column voor U-Today, over wat hem opvalt in de stad en op de campus. Vandaag schrijft hij een brief aan de toekomstige student.

Photo by: RIKKERT HARINK

Beste scholier,

Wat ontzettend leuk dat je overweegt te gaan studeren aan de University of Twente! Je had misschien nog nooit gehoord van Enschede, maar je bent dan ook van na de vuurwerkramp. Geeft niet, Enschede heeft veel te bieden, maar je komt natuurlijk in eerste plaats voor het onderwijs.

Dat is hier oprecht goed geregeld, lekker kleinschalig noemen we dat. Wist je dat er slechts 3.5 student per docent is hier in het nijvere Twente? In Tilburg zijn er bijvoorbeeld bijna 10 studenten per docent! En waar ze in Tilburg opscheppen de best communicerende universiteit te zijn, zijn wij al jaren de meest ondernemende universiteit! Oké, in Wageningen zijn ze het meest valoriserend, maatschappelijk en duurzaam, maar laat ze daar maar Kumbaya zingen tussen de weilanden.

Onze opleidingen worden jaarlijks erg hoog beoordeeld vergeleken met hun evenknieën in de rest van Nederland. Dat onze studenten daarvoor soms van hun docenten horen dat ze op de enquête ‘zeer tevreden’ mogen aanklikken als ze iets ‘wel prima’ vinden, vinden we wel prima. We moeten wel een kleine kanttekening voor je plaatsen. Zoveel docenten, of eigenlijk, zo weinig studenten hebben is niet erg rendabel. Om het staf-studentratio van 1:13 naar 1:20 te verhogen terwijl we minder studenten verwachten, tjsa..

Misschien wil je als frisse scholier meedenken?

Wist je trouwens dat de UT de enige universiteit is met een échte campus? Zo mooi dat die zelfs kan dienen als set voor een heuse speelfilmreeks. Maar je hoeft gelukkig niet campusninja te worden voor een goedkope kamer. Onlangs is Enschede uitgeroepen tot beste (eigenlijk: minst slechte) studentenkamerstad van het land. De Telegraaf zei daarover dat studeren in Enschede dan wel populair móét zijn. Een stuitende achterstevorenrederening, maar we gaan er graag in mee: plek zat hier!

Nog een voordeel van de ligging van Enschede;  je bent binnen no-time in Duitsland. Dan heb ik het niet over de Cubicus, maar het mooie Gronau dat om de hoek ligt. Als je een feestje geeft op je goedkope huis, haal je over de grens ook nog eens goedkoop de drank. Tel uit je winst! Nu wij nog.

Je studententijd begint met een fantastische Kick-In. Jaarlijks organiseren medestudenten een topweek. Oké, op kamp ga je helaas niet meer, maar des te meer kans om de campus te ontdekken. Want een campus, die hebben we!

Resultaten uit het verleden bieden trouwens geen garantie voor de toekomst, het is namelijk niet zeker of er volgend jaar een door een studentenbestuur georganiseerde Kick-In kan plaatsvinden. Nog meer personeel aannemen om dit werk te klaren is natuurlijk niet zo goed voor onze staf-studentratio. Het onderuit schoffelen van activismebeurzen lijkt dan misschien tegenstrijdig, maar wat is wijsheid? We hopen op je input en kijken ernaar uit je te ontvangen op de universiteit waar wordt ondernomen, niet een waar activiteiten worden ondernomen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.