Brul het van de daken

| Femke Nijboer

Fuck onduidelijkheid. Columnist Femke Nijboer denkt dat ze mogelijk iets te vaag was over haar stemgedrag en wil dit rechtzetten in een poging last minute collega’s en studenten op de UT te overtuigen die nog niet gestemd hebben.

Photo by: AJF

Voor sommigen was mijn column vorige keer niet duidelijk. Ze dachten dat ik op Omtzigt zou stemmen. Bij Tukkers moet je tussen de regels door lezen, hè?! Jemig, leren jullie dan niks hier in Twente? Túúrlijk stem ik niet op rechts, omdat ik van kaas hou.

Sinds een poosje probeer ik mijn columns milder en grappiger te schrijven. Om de waarheid meer in het midden te laten. Een uitdaging die ik mezelf stelde om meer recht te doen aan de mens die ik ben: onzeker en verlegen. Een uitdaging ook voor lezers. Stephen King, mijn absolute held, geeft als schrijfregel: ‘Beschrijving begint in de schrijvers verbeelding, maar moet eindigen bij de lezer’.

Maar gegeven de situatie… fuck onduidelijkheid. Sorry, Steve.

Vandaag stem ik op GroenLinks-PvdA. En dat zou jij ook moeten doen als je verstand in je kop hebt. Ik weet dat op onze campus Volt en D66 populair zijn, getuige de Bastille uitslag in 2021, en de uitslag van de Provinciale Stratenverkiezingen in 2023, maar stem strategisch. Wij onzekere, verlegen, genuanceerde mensen moeten ons verenigen. Alsjeblieft.

Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. Nou, laat dat maar aan Nederlanders over. Ze dreigen zich nu voor de vijfde keer op rij aan dezelfde steen te stoten. Noem het de VVD-steen. Sommigen Nederlanders kiezen zelfs rechtser dan rechts in hun wanhoop orde te scheppen in een steeds meer onzekere wereld.

Poetin-lovers, geldgeile lobbyisten en boekverkopers, anti-abortusmannetjes, racisten, korte-termijndenkers, one-line-spuwende onfrisse winden, klimaatontkenners, fascisten. Ze hebben gladde praatjes. Veel Nederlanders houden van die duidelijke taal ongeacht het ontbreken van redelijkheid, haalbaarheid of de lange-termijn gevolgen. Waar we vervolgens mee eindigen is de status quo, dezelfde steen. Of nog erger, men keert om op de goede weg die voorzichtig was ingeslagen.

Links heeft communiceren nog steeds te leren. Anaal gefixeerde typetjes, zou Freud zeggen. Mensen die te netjes proberen te zijn en geen drol durven te draaien. Maak het de mensen toch eens makkelijk, maak van je hart geen moordkuil. Vlieg ervoor. Toon ballen op de apenrots.

Een vurig, last-minute, pleidooi aan UT collega’s en studenten die nog niet gestemd hebben: stem strategisch, alsjeblieft. Laat je nuance even varen, jij. Stilstand dreigt. Maak de partij die het er het beste voor staat de grootste. Verenig links en stem vandaag Groenlinks-PvdA. Alleen dan kunnen ze gaan formeren.

En als ze gaan formeren dan kun je donder zeggen op een prachtige coalitie. Hier komt-ie (in willekeurige volgorde): Groenlinks-PvdA, Volt, D66 en PvdD. Met misschien een vleugje ChristenUnie, omdat we uit het oosten komen en stilletjes vaak denken: ‘doe maar iets heaniger an’.

Zie je het voor je? Nou, brul het van de daken dan.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.