Verkiezingsuitslag: Volt nipt de grootste op de UT

| Rense Kuipers

Nieuwkomer Volt haalde afgelopen woensdag de meeste stemmen binnen in het stembureau op de campus. Dat blijkt uit de uitslagen per stembureau, die inmiddels bekend zijn. In totaal brachten 1921 mensen hun stem uit in de Bastille.

Volt bleek nipt de grootste met exact 500 stemmen. D66 kreeg slechts 26 stemmen minder van de campusstemmers. Op gepaste afstand – maar dichtbij elkaar – volgen GroenLinks (255 stemmen) en de VVD (232). Ook het CDA haalde nog meer dan 100 stemmen binnen op de campus.

Andere partijen moeten het met enkele tientallen stemmen doen, zoals de Partij voor de Dieren, FvD, JA21 en – opvallend laag – de SP. Voor de kleinere partijen was het nog meer sprokkelen. Zo haalden de Piratenpartij en Libertaire Partij nog respectievelijk 16 en 11 stemmen binnen. NLBeter en OPRECHT moesten het doen met 1 stem. Partijen als Lijst Henk Krol en Jezus Leeft bleven op nul steken.

De ‘verkiezingswinst’ van Volt bevestigt het beeld dat in een eerdere peiling van U-Today naar voren kwam. Opvallend is dat de verkiezingsuitslag op de campus flink afwijkt van de landelijke en lokale uitslag. In de gemeente Enschede werd de VVD namelijk de grootste partij, gevolgd door D66 en de PVV. Ook opvallend was de grote populariteit van Sigrid Kaag (D66), met 269 voorkeursstemmen. UT-student Thomas van der Meer, die namens Volt op de lijst stond, kreeg 68 voorkeursstemmen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.