2041

| Wiendelt Steenbergen

Rond de zestigste verjaardag van onze universiteit kijken we veel terug, maar ik kijk graag twintig jaar vooruit. Hoe ziet onze universiteit er dan uit, en dan met name onze campus, de enige echte en alleen daarom al mooiste campus van Nederland?

Photo by: RIKKERT HARINK

Ik neem u mee naar het jaar 2041. Dat is dichtbij genoeg om fantasieën over kwantumteleportatie, cyborgs en in de cloud voortlevende zielen erbuiten te laten. Voorspellingen zijn vaak gekruid met vrees of hoop. Ik beperk me tot hoop, een dystopische variant kan ik altijd nog schrijven.

In 2041 omvat de Twente Campus niet alleen de voormalige universiteitscampus en het vroegere Kennispark,  maar strekt zich helemaal uit tot voorbij het Kristalbad en tot aan het Twentekanaal. Ook de waterzuivering hoort erbij. Het is één groot centrum voor wetenschappelijk onderzoek, onderwijs van beroeps tot wetenschappelijk, high tech bedrijvigheid inclusief productie, wonen, top- en amateursport, gezondheidszorg en recreatie, duurzame energieproductie, waterzuivering, waterberging en natuurontwikkeling. Auto’s komen de campus niet meer op. Het voormalige treinstationnetje Kennispark is een levendig transferium dat openbaar en individueel vervoer verbindt met de Twente CampusLink, een systeem van autonoom personenvervoer over de hele campus. De Twente CampusLink  voert op spoorniveau door het station, om het oversstappen te vergemakkelijken. Een netwerk van halfoverdekte looproutes biedt voetgangers bescherming tegen extreme neerslag en zonneschijn. De Hengelosestraat is ondergronds gegaan, de ruimte daarboven is een groene oase. De Twente Campus is een stadskern die alles te bieden heeft om er goed te kunnen wonen en werken.

Het Living Innovation Lab, in 2021 nog bescheiden begonnen in een uithoek van de voormalige UT-campus, strekt zich uit over de hele Twente Campus. De Universiteit Twente en Saxion doen, samen met bedrijven, overheid en nutsvoorzieningen, onderzoek naar bijvoorbeeld waterzuivering, waterbeheersing, afvalverwerking, duurzame energie, gezondheidstechnologie, fotonica, robotica, sport en menselijk gedrag. Eigenlijk ongeveer dezelfde thema’s als in 2021, maar dan tot een hogere Technology Readiness Level. Stageplekken voor allerlei opleidingen, van zeer praktijkgericht tot wetenschappelijk, liggen voor het oprapen.

Tot zover 2041. Er moet veel gedaan worden, maar laten we op korte termijn de eerste stappen zetten, naar verdere vergroening en het samensmelten van de UT-campus en Kennispark. Waarom zouden we niet één van de overbodige parkeerplaatsen op de campus opofferen aan groen of aan noodzakelijke nieuwbouw, in plaats van dat die nieuwbouw het groen verdringt. Laat vervolgens een brug over de Hengelosestraat voor fietsers en voetgangers de eerste stap zijn in het samengaan van onze campus en Kennispark. En ik kijk er naar uit om als 77-jarige regelmatig over de Twente Campus te fietsen om te zien dat mijn hoop werkelijkheid is geworden.  

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.