Vaccinatieplicht a.u.b.

| Femke Nijboer

Academisch onderwijs kan je niet vervangen met online colleges. Denken wordt niet gescherpt achter een beeldscherm. Ik wil studenten in de collegezaal, oogcontact maken, prikkelen, vragen stellen, doen laten twijfelen, zelf aan het twijfelen komen. Studenten horen elkaar te zien, met elkaar over stof te praten en over ons docenten te roddelen. Ja, ik ben blij dat de universiteit weer open kan.

Photo by: AJF

Eén grote maar. Als studenten zich niet hebben laten vaccineren, dan mogen ze de campus niet op en de collegezaal niet in. Volg het onderwijs maar op afstand via beeldscherm. Vinnikdanhè. En wie ben ik? Ik ben slechts een van de vele docenten aan de Universiteit Twente en toevallig columnist bij U-Today, een podium dat ik graag gebruik om toch maar even wat olie op het vuur te gooien. Geen idee hoe mijn collega’s hierover denken. Spreken doe ik hier voor mezelf.

De VSNU en de Universiteit Twente spoort studenten lief aan: ‘Ga je studeren, laat je vaccineren!’ Een beetje zoals, ‘ga je autorijden, draag dan aub een gordel!’ Waarom wordt dit zo lief gevraagd en niet verplicht?

Nog niet eens tweederde van de studenten is gevaccineerd. Tachtig procent zou wel bereid zijn te vaccineren, maar daar hebben we niks aan. Als een derde ongevaccineerd is, dan betekent dat straks 25 van de 75 studenten in mijn collegezaal niet gevaccineerd zijn. Ik wil ze niet in m’n collegezaal hebben. Ik wil er als docent niet voor staan. De UT en de VSNU hebben mij niks gevraagd en de onderwijsbestuurders zijn geheel op eigen houtje in jubelstemming geraakt over de opening van het onderwijs en het loslaten van de anderhalvemetermaatregel. Ik snap dat wel hoor. Plofuniversiteiten willen zoveel mogelijk plofstudenten op de vierkante meter.

De tegensputter-argumenten van ouders en studenten kan ik ook wel dromen. Gevaccineerde studenten kunnen ook anderen besmetten, jij bent gevaccineerd dus het loopt allemaal wel los, lichamelijke integriteit, nog niet voldoende bewezen, blablabla. Het zal best.

Gevaccineerde studenten kunnen ook ziek worden, maar worden een stuk minder ziek en zullen dus ook een stuk minder besmettelijk zijn. Ik ben gevaccineerd, maar als ik twee weken uit de roulatie raak door corona dan kan ik als moeder en mantelzorger in mijn privéleven de ballen niet meer hoog houden. Denk ook maar niet dat iemand mijn vak gaat overnemen als ik ziek word. De universiteit doet niet aan risicomanagement. Wij doen niet aan vervanging. Een besmette docent is dus pech voor alle studenten. Daarnaast kunnen ook kwetsbare studenten, bijvoorbeeld met chronische ziekte, niet naar college zolang de groep niet veilig is. Welwillende studenten die wel gevaccineerd zijn worden de dupe van studenten die niet alles op alles wil zetten om elkaar veilig te houden. Wie sluit wie nu uit?

En lichamelijke integriteit…. Laat me niet lachen, als studenten een frikandel durven eten dan moeten ze ook een prik met een eiwitje durven laten zetten. Kom op zeg. Zoals we hier in Twente zeggen: ‘Stel oe nich zo an’. Soms gaat de groep voor het individu, zeker als het – ik zeg het nog maar een keer – om een eiwitje gaat.

Tot slot het argument dat sommige mensen niet geloven in de vaccinatie. Het vaccin zou onvoldoende getest zijn. Als je pot-ver-drie een wetenschappelijke studie wilt gaan doen, maar je gelooft niet in de wetenschap, wat doe je hier dan überhaupt? Niet elke studie is wiskunde. Niks buiten de wis- en natuurkunde is bewezen. Er is sterk bewijs dat vaccinaties helpen. Je hebt betere kansen met een vaccinatie dan zonder vaccinatie. Geen vaccinatie willen druist in tegen elk gezond verstand. Gezakt voor de toelatingstest voor het hoger onderwijs wat mij betreft. Blijf maar lekker bij papa en mama op zolder wonen en haal je onderwijs op YouTube.

Zo. Olie op het vuur. Laat de haat-emails maar binnen komen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.