Beste sjaars,

| Roy van Zijl

Roy van Zijl (22) is masterstudent werktuigbouwkunde én een talentvol atleet. Hij schrijft om de week een column voor U-Today, over wat hem opvalt op de campus.

Photo by: Annabel Jeuring

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Een van die typische cliché uitspraken die je vaak hoort. In zekere zin toch wel de waarheid, zeker nu. Na een collegejaar dat halverwege op zijn kop werd gegooid, hebben we er nu een die op zijn kop begint.

Ik kan me heel goed voorstellen dat dit niet het begin is dat jullie je van het leven als student hadden voorgesteld. Normaal is het opletten dat er niet te weinig afstand is tussen doegroepouders en hun kiddo’s (de welbekende Kick-Incest), nu is het vooral opletten dat er niet te weinig afstand is tussen, oh wacht, iedereen.

Maar ondanks deze misschien wat mindere start staan jullie wel aan het begin van een heel mooie periode. Uit eigen ervaring geloofde ik niet in clichés zoals: ‘de mooiste tijd van jouw leven’, maar dit blijkt volledig juist te zijn. Ik spreek uit ervaring. Sterker nog, ik voel een soort van jaloezie dat jullie nog zoveel jaren te gaan hebben.

De uni is een ideale springplank. De mogelijkheden tot het verder ontwikkelen van jezelf zijn eindeloos. En het is met klem aan te bevelen naast jouw studie nog dingen te doen. Commissies en besturen zijn een ontzettende leerzame en leuke ervaring die je niet mag missen.

Het is niet gek dat allerlei studentenverenigingen een enorme toestroom zien in het aantal leden. Met de huidige rare situatie zijn verenigingen dé manier om anderen te leren kennen. En er is ook op dat vlak voor ieder wat wils. Of je nou van het sporten, de gezelligheid of cultuur bent, er is op de campus altijd wel een vereniging die biedt wat jij wilt.

Ik wilde speciaal voor alle eerstejaars een lijstje opstellen met tips en tricks om het Enschedese studentenleven zo goed mogelijk door te komen, maar ik kwam tot de conclusie dat er maar één echt goede tip is: ga bij een vereniging. Het maakt niet uit welke. Dit geldt uiteraard ook voor alle ouderejaars die deze tip gemist hebben. Gegarandeerd is dit de op één na beste keuze die je in korte tijd maakt, op het studeren op deze mooie universiteit na.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.