Leren communiceren

| Beer Sijpesteijn

'De meeste mensen zijn redelijk. Dat betekent onder meer dat de meeste mensen er begrip voor kunnen opbrengen als er iets besloten wordt waar ze het niet mee eens zijn, maar dat wel degelijk beredeneerd is. Een voorbeeld waar dit helemaal misgaat is het afschaffen van koffie bij de tentamens.

In mijn column van maart vertelde ik al dat ik gehoord had dat het gewaardeerde kopje koffie (of thee) tijdens de tentamens afgeschaft zou worden om zestigduizend euro te besparen. Eind mei kwamen de mailtjes van de tentamenbureau’s, geen koffie meer. Maar wat er nou precies aan de hand was? Joost mag het weten. De tekst van het mailtje was zo rampzalig dat de oude Steehouder overweegt met terugwerkende kracht alle banden met de UT te verbreken. Samengevat was de redenering in het mailtje als volgt:

((Bij tentamens wordt koffie uitgeschonken) en (de wijze waarop verschilt per locatie*)) dus ((vanaf kwartiel 4 wordt er geen koffie meer uitgeschonken) en (je mag nu wel water meenemen)).

In zijn eerstejaarscolleges over logica kan Brinksma dit als schoolvoorbeeld voor ‘non sequitur’ gebruiken. De conclusies volgen niet uit de premissen. Zeggen ze nou serieus dat het feit dat er op verschillende wijzen uitgeserveerd wordt de reden is om ermee te stoppen? Water mocht toch al? En: speelt geld misschien ook een rol? De universiteitsraad besloot navraag te doen, het antwoord stemt tot treurnis. In het stuk ‘UR 13-118’ (utwente.nl/uraad) bevestigt het CvB daadwerkelijk dat het verschil in uitserveren de reden is tot afschaffing van de koffie. Hoewel het CvB er niet in slaagt te motiveren wáárom, hebben ze de wens ‘de willekeurigheid in de koffieverstrekking’ tegen te gaan. Blijkbaar is dat probleem vervolgens zo complex dat de enige oplossing is er dan maar helemaal mee te stoppen. Het kostenaspect is volgens het document secundair.

In dezelfde universiteitsraadsvergadering waar deze vragen gesteld werden, werd een motie van treurnis richting het CvB aangenomen. Dit koffie-echec illustreert de treurnis van de universiteitsraad. De redelijke raadsleden worden door de redelijk (geachte) CvB’ers (herhaaldelijk) geconfronteerd met zulke wanstaltigheden dat je gaat twijfelen. Worden er overwegingen achtergehouden (toch bezuinigen?) of is het CvB onredelijk? Wederom een voorbeeld voor het logica-college: Tertium non datur.'

*Waarbij hoofdtentamenlocatie Sportcentrum nog wordt vergeten ook.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.