Bij welke studievereniging past GZW het best?

| Redactie

Past de opleiding gezondheidswetenschappen (GZW) het best bij Sirius of beter bij Paradoks? Met die vraag houden beide studieverenigingen zich bezig.

Studenten gezondheidswetenschappen worden op dit moment vertegenwoordigd door studievereniging Sirius. Maar door veranderingen binnen de indeling van de faculteiten op de UT is Sirius op dit moment een interfacultaire vereniging.

European public administration (EPA) hoort bij de faculteit Behavioural Management and Social Sciences (BMS) en gezondheidswetenschappen valt onder de faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW). Bij TNW vormt gezondheidswetenschappen samen met technische geneeskunde (TG) en biomedische technologie (BMT) het Health-cluster.

En dus rijst de vraag of GZW nog wel het best op zijn plek is bij Sirius, of dat het logischer is de opleiding bij Paradoks onder te brengen, de studievereniging die ook BMT en TG huisvest. Eventuele veranderingen hebben ook gevolgen voor EPA, de andere Sirius-studie.

Toekomstscenario’s

Voor de toekomst van GZW zijn verschillende scenario’s denkbaar. Studievereniging Sirius kan voort blijven bestaan in de huidige vorm, als interfacultaire vereniging. In één scenario blijft de verenigingskamer in Ravelijn, maar Sirius onderzoekt ook een ander scenario: namelijk een tweede verenigingskamer openen op de locatie van het Health-cluster, zoals het nu lijkt de Technohal.

Daarnaast bestaat de optie om de opleiding GZW bij Paradoks onder te brengen, zodat er één studievereniging is voor alle studies in het Health-cluster. Sirius gaat dan verder als vereniging voor EPA.

Een andere mogelijkheid is om Sirius te laten bestaan voor alleen gezondheidswetenschappen en een andere vereniging te zoeken voor European public administration.

Tot slot is er een scenario waarbij studievereniging Sirius wordt opgeheven. Gezondheidswetenschappen wordt dan overgebracht naar Paradoks en EPA gaat verder in een andere vereniging.

Beslissing valt later

Sirius en Paradoks hebben in februari op de Algemene Ledenvergadering gevraagd hoe de leden over de toekomst van hun verenigingen denken. Op die ALV’s zijn nog geen besluiten gevallen. Een werkgroep met vertegenwoordigers van zowel Sirius als Paradoks buigt zich komende maanden over de mening van de leden over de scenario’s. Er is al een enquête gehouden onder de leden van de verenigingen.

Wanneer het definitieve besluit over GZW wordt genomen, is onbekend. Sirius laat weten dat dat niet ‘van de een op de andere dag’ zal gebeuren. Een en ander hangt er ook van af of het Health-cluster van de UT inderdaad naar de Technohal verhuist. Het college van bestuur beslist daar nog voor de zomer over.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.