Veni-beurzen voor zes UT-onderzoekers

| Martin ter Denge

Zes jonge onderzoekers van de Universiteit Twente kregen vandaag een Veni-beurs van NWO, tot maximaal € 320.000. Met de beurzen kunnen ze de komende drie jaar hun eigen onderzoekslijnen verder uitwerken.

In aanvulling op het eerdere nieuws dat Anouk Bomers een Veni-beurs krijgt, bleken er nog vijf andere talenten een financiële impuls van het NWO te ontvangen. Hieronder het volledige overzicht. 

Anouk Bomers – SNAPFLOOD

Het risico op rivieroverstromingen wordt steeds groter door klimaatverandering. Bomers ontwikkelt een real-time voorspellingssysteem dat met hulp van machine learning en actuele weersgegevens directe kansen op overstromingen voorspelt. Daarmee kunnen eventuele evacuatie en hulpdiensten sneller op gang komen.

Jolien Wolbert – Mechanisme van Parkinson-verspreiding (gut‑to‑brain via organ‑on‑chip)

De hersenziekte Parkinson ontstaat doordat gevaarlijke hoeveelheden proteïne zich ophopen in de hersenen en zo de cellen aantasten. Uit onderzoek blijkt dat patiënten vaak jaren daarvoor al darmproblemen hebben. Onderzoekers vermoeden dat die ophopingen zich via de nervus vagus (hersenzenuw) vanuit de darmen naar de hersenen verplaatsen. Via organ-on-chip-technologie onderzoekt Wolbert hoe Parkinson zich verspreidt en hersenontstekingen veroorzaakt. Zo hoopt ze de weg vrij te maken voor mogelijke nieuwe behandelingen.

Marcella Hoogeboom – Teamcoördinatie in crisissituaties

Nooddiensten worden getraind om in extreem stressvolle situaties volgens strakke protocollen te werken. Dat terwijl sommige gevallen om flexibiliteit vragen. Hoogeboom bestudeert via video-analyses en fysiologische metingen hoe teams zoals politie en brandweer effectief blijven samenwerken onder druk. De resultaten gaan bijdragen aan verbeterde trainingsmethoden.

Jannis Kraiss – precies op tijd adaptief ingrijpen bij bipolaire stoornis

Bipolaire stoornis is een ernstige mentale aandoening die bekendstaat om sterke stemmingswisselingen. Huidige behandelingen zijn vooral gericht op zware episodes, terwijl patiënten eigenlijk de hele dag door instabiel kunnen zijn. Kraiss ontwikkelt en test flexibele, persoonlijke interventies via mobiele apparaten die inspelen op stemmingswisselingen tijdens het dagelijks leven, met als doel de kwaliteit van leven structureel te verhogen.

Remko Fermin – Supergeleidende spintronica gebaseerd op altermagneten

De recente ontdekking en toepassing van altermagneten – een nieuwe klasse magnetische materialen - is tot nu toe altijd vrij theoretisch gebleven. Fermin wil deze altermagneten combineren met supergeleiders, om experimentele apparaten te maken die zowel fundamenteel onderzoek mogelijk maken als nieuwe technologische toepassingen kunnen opleveren.

Florian Lucas – Moleculaire analysenaald

Samenstellingen van moleculen analyseren is essentieel voor scheikundig, biologisch en medisch onderzoek. Met zogenoemde nanoporiën kunnen afzonderlijke moleculen rechtstreeks worden bestudeerd. Een nog relatief onbekend bijeffect daarvan is een sterke ionische werking, dat als een soort magneet kan worden gebruikt om moleculen aan te trekken. Lucas wil een sensor kleiner dan een naald ontwikkelen die een keur aan moleculen kan aantrekken, isoleren en meten. Met dit alles-in-één apparaatje kunnen minuscule concentraties worden opgespoord, en kunnen potentieel medische diagnoses sneller en betaalbaarder worden.

Het Talent Programme

Het NWO Talent Programme is bedoeld om jonge, opvallend talentvolle onderzoekers een eigen onderzoek te bieden en hun onderzoeksvaardigheden in de praktijk aan te scherpen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.