Dinsdagmiddag stond het bijna complete team van CLEAR op het podium in Den Haag. Het onderwijsinitiatief wist ronde na ronde te overleven en werd tot winnaar verkozen op het ComeniusFestival. ‘Vorig jaar overtuigden we het CvB om ons initiatief in te sturen voor deelname. Dat we nu winnaar zijn en ik de prijs namens het team in ontvangst mocht nemen, is supergaaf. Ik denk nog steeds aan het uitbundige applaus dat losbarstte toen wij als nummer een werden uitgeroepen. Mooi om mee te maken’, reageert Krab-Hüsken een dag later.
Opsteker
Een grote UT-delegatie trok naar de Hofstad voor de prijsuitreiking. ‘Ons eigen team bestaat uit twaalf mensen. Daarnaast waren rector Tom Veldkamp en Jennifer Herek er namens de faculteit bij’, zegt de projectleider. ‘Zoals iedereen weet kent faculteit TNW zware tijden door de reorganisatie. Het gewonnen geldbedrag is ongelofelijk, maar de erkenning is absoluut een opsteker voor iedereen bij TNW. Daarnaast krijgt onze topopleiding meer naam en komt het onder de aandacht bij aankomende studenten.’
Bestemming prijzengeld
De Universiteit Twente doet het de laatste jaren goed bij de Nederlandse Onderwijspremie. In de laatste vier jaar namen twee eerdere UT-initiatieven prijzengeld mee naar huis. Dit jaar liet het de concurrenten van de Vrije Universiteit Amsterdam en Maastricht University achter zich.
Project CLEAR is een innovatief onderwijsprogramma binnen de studie Chemical Science and Engineering. Het project houdt zich bezig met klimaatverandering, vervuiling en greenwashing. Met een toegekend bedrag van 1,2 miljoen kan je veel doen, zou je denken. Weet CLEAR al een bestemming voor het prijzengeld? ‘Er ligt nog geen volledig plan klaar. Er zit natuurlijk een groot verschil tussen vijf ton voor de derde plaats of de hoofdprijs van 1,2 miljoen euro.’
‘We willen in ieder geval met meer mankracht onze methode onderzoeken. Gisteren merkten we op het festival voor onderwijsvernieuwers dat verschillende disciplines geïnteresseerd zijn in ons werk. Systemen zijn immers overal. We onderzoeken of we onze ideeën verder kunnen ontwikkelen voor middelbare scholen, maar onze aanpak vanuit het CLEAR-principe past ook bij andere richtingen. Bijvoorbeeld bij een studie rechten of bij medische studies. Kortom; we kijken waar we impact kunnen maken. De prijs bevestigt dat ons team een aanpak ontwikkelde voor de grote uitdagingen van deze tijd’, aldus Krab-Hüsken.