Aanleiding voor het agendapunt was de petitie die twee UT-hoogleraren eerder al aanboden aan het CvB. De Uraad vindt dat de UT actief op zoek moet naar alternatieven voor software van met name Amerikaanse bedrijven als Microsoft. Ze zijn bang dat deze bedrijven te beïnvloedbaar zijn door de politiek en – tegen alle internationale afspraken in – gevoelige informatie kunnen doorspelen aan Amerikaanse inlichtingendiensten.
Ook vindt de Uraad dat de UT meer met SURF, het ict-samenwerkingsverband voor Nederlandse universiteiten, moet samenwerken of eventueel zelf oplossingen voor digitale samenwerking moet ontwikkelen. Ze zagen daarin kansen voor de UT-gemeenschap. Daarnaast vinden ze dat de UT haar positie binnen bredere netwerken als ECIU en CESAER kan benutten om dit op de agenda te krijgen binnen de Europese Commissie.
Laaghangend fruit
Volgens voorzitter Vinod Subramaniam waren er al gesprekken met SURF over de geopolitieke ontwikkelingen en de afhankelijkheid van Big Tech. Vicevoorzitter Machteld Roos vertegenwoordigt de UT al binnen SURF. Ook noemde hij alternatieven als Europese open source-suites ‘laaghangend fruit’ waar de UT van kan profiteren. Onder andere de clouddiensten van NextCloud vond hij een goed alternatief.
Een precieze datum of duidelijk plan van aanpak kwam nog niet naar voren.