Cijfers op een rij: overheid schrapt 14 procent onderzoeksgeld

De Nederlandse overheid geeft de komende jaren 1,3 miljard euro minder uit aan onderzoek en ontwikkeling, ziet het Rathenau Instituut. Dat is een daling van veertien procent.

De overheidsuitgaven voor onderzoek en ontwikkeling dalen in de komende paar jaar van 9,7 miljard in 2024 naar 8,4 miljard in 2029. Dat blijkt uit de jaarlijkse meting van het Rathenau Instituut.

Bezuinigingen

De daling heeft alles te maken met de forse bezuinigingen op onderzoek van het huidige kabinet. Zo is er flink gesneden op het Nationaal Groeifonds. Met dit fonds, opgericht in 2020, zou 20 miljard euro geïnvesteerd worden in onderzoek en innovatie. Maar het fonds werd door het vorige kabinet al op pauze gezet en het nieuwe kabinet bedacht een andere bestemming voor 6,8 miljard euro uit het fonds.

Ondertussen vinden er ook flinke bezuinigen plaats op onderzoek aan universiteiten en umc’s, waar bijvoorbeeld de startersbeurzen zijn afgeschaft, die bedoeld waren voor beginnende onderzoekers.

In het verleden gaf Nederland in vergelijking met andere landen relatief veel fiscale steun aan innoverende bedrijven, maar andere landen snellen Nederland voorbij. Vooral het Verenigd Koninkrijk, België en Oostenrijk zijn scheutiger geworden met belastingvoordelen.

Veel Europees geld

Het Rathenau Instituut ziet wel dat Nederland goed is in het aantrekken van Europees geld voor onderzoek en ontwikkeling. Maar liefst negen procent van wetenschapsfonds Horizon Europe gaat naar Nederland – zo’n 3,7 miljard euro sinds 2021. Alleen Frankrijk, Duitsland en Spanje krijgen meer.

Van de aanvragen voor een Europese beurs heeft Nederland in 21,4 procent van de gevallen succes. Van alle EU-landen ligt dat percentage alleen in België hoger. Rathenau noemt het ‘opvallend dat Nederlandse onderzoekers absoluut en procentueel gezien steeds meer geld uit Europese fondsen halen’.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.