Nieuws gemist? Bezetting Vleugel & tekort UT naar 14 miljoen

| Redactie

Lukte het je deze week niet om al onze berichten te lezen? Wij sommen in dit overzicht het belangrijkste nieuws nog eens kort voor je op.

Drie faculteiten in de min, tekort UT gaat naar 14 miljoen euro

De UT stevent dit jaar af op een tekort van ruim 14 miljoen euro, zo blijkt uit de meest recente managementrapportage. Beschreven staat dat het de UT slechts moeizaam lukt om personeelskosten te drukken. Bovendien blijven de inkomsten uit tweede en derde geldstromen achter ten opzichte van de prognoses.

Lees hier. 

Erik Horstman UT-docent van het jaar 2024

Erik Horstman is woensdagmiddag in het Amphitheater van de Vrijhof uitgeroepen tot winnaar van de Centrale Onderwijsprijs en mag zich UT-docent van het jaar 2024 noemen. De jury en het aanwezige publiek verkozen hem boven de twee andere finalisten, Alexander Brinkman en Jolien van Straalen-Pas.

Lees hier. 

Bezetting Vleugel door Palestinademonstranten beëindigd

Aanhangers van protestgroep Enschede Students for Palestine bezetten woensdagmiddag urenlang bestuursgebouw De Vleugel. De demonstranten vonden eerdere gesprekken met het college van bestuur ‘onproductief’ en eisten dat de UT de banden met aan Israël gelieerde partijen verbreekt. Rond 18.15 uur verlieten de demonstranten het gebouw weer.

Lees hier. 

Hoe de Chinese eenkindpolitiek bij toeval op de UT ontkiemde

Kindontvoeringen, een huiveringwekkend aantal gedwongen abortussen en een complete scheefgroei tussen mannen en vrouwen. De eenkindpolitiek (1979-2015) had en heeft enorme gevolgen voor de bevolking van China. Wat minder mensen weten, is dat het beleid haar oorsprong vond aan de toog in de Bastille.

Lees hier. 

Met opgeknapte Jaffa zet Euros koers richting Polen en Zweden

Het is aftellen geblazen voor zestien leden van studentenzeilvereniging Euros. Over een maand zeilt de vereniging met boot Jaffa richting Polen en Zweden voor de jaarlijkse zeezeiltocht. Euros blijft hoe dan ook uit de buurt van Russische wateren.

Lees hier. 

Arbeidsinspectie: UT, pak problemen op de werkvloer bij de bron aan

De UT moet beter kijken naar de oorzaken van problemen met werkdruk en ongewenst gedrag op de werkvloer. Dat schrijft de Arbeidsinspectie in een nadere toelichting op een onlangs verschenen rapport over psychosociale arbeidsbelasting.

Lees hier. 

'Als niemand stemt, vertegenwoordigen we niemand'

Kandidaten van universiteitsraadspartijen UReka, DAS en Campus Coalitie gingen maandagmiddag tijdens de lunchpauze in gesprek over de medezeggenschap, prangende thema’s en wat het betekent om anderen te vertegenwoordigen. ‘Frans Timmermans is toch ook geen arbeider?’

Lees hier. 

Improving dialysis for patients with kidney failure

Students or researchers? UT doctoral candidates fall into a category of their own. In ‘PhD stories’, we put their work in the spotlight. This episode gives the stage to Roberto Nese, whose research aims to improve dialysis and could contribute to a wearable artificial kidney.

Lees hier. 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.