Enschede is 'Beste Studentenkamerstad 2023’

| Redactie

Enschede was in 2023 relatief de beste studentenkamerstad van Nederland. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) doet naar de omstandigheden voor studentenhuisvesting in de verschillende studentensteden.

De uitreiking vond plaats bij OD308, naar verluidt het oudste studentenhuis van Enschede. Op de foto: bewoners van het huis en wethouder Jeroen Diepemaat.

Enschede behaalde de eerste plaats vanwege haar goede betaalbaarheid, haar vele studentenkamers met gedeelde voorzieningen en het betrekken van studenten bij haar woonbeleid. LSVb-vicevoorzitter Job Vermaas: ‘Enschede bouwt voor studenten en mét studenten. Daarin zijn zij echt een voorloper.’

Betaalbare studentenkamers

Accommodatie voor studenten in Enschede kost gemiddeld €466 per maand. Studenten besteden gemiddeld 49% van hun budget aan huur. Studentenkamers met gedeelde voorzieningen vormen 63% van de accommodatie in Enschede en kosten gemiddeld €390 per maand, de meest betaalbare studentenkamers in Nederland en de enige overgebleven plaats in Nederland waar de gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer onder de €400 ligt. Naast de betaalbaarheid zijn kamers met gedeelde voorzieningen van belang voor de ontwikkeling en de mentale gezondheid van de student. Vermaas: ‘Door al vroeg een netwerk op te bouwen wordt de student sneller wegwijs en voelt deze zich echt thuis in de stad.’

Woonvisie

‘Deze erkenning is een beloning voor de intensieve samenwerking met onze onderwijsinstellingen en woningcorporaties zoals SJHT en Veste Wonen’, reageert Jeroen Diepemaat, wethouder Wonen van de gemeente Enschede. ‘Het motiveert ons om door te gaan met het bieden van passende en betaalbare huisvesting voor studenten, jongeren en pas afgestudeerden.’ De woonvisie van de gemeente Enschede identificeert studenten als doelgroep welke zij naar de stad wil trekken. Centraal hierbij staat regelmatig overleg tussen de gemeente en studenten, waarmee woonwensen van studenten worden betrokken in het beleid.

Lees het volledige onderzoek hier.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.