Zoektocht naar middelpunt campus nadert ontknoping

| Stan Waning

UT-medewerker Martin Bosker, van kinds af aan al gefascineerd door geografische middelpunten, zocht de voorbije maanden naar het zwaartepunt van de UT-campus. In een tweedelige podcast nam hij geïnteresseerden mee in zijn speurtocht. Vrijdag volgt de ontknoping.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Hoe kom je op het idee om een zoektocht uit te zetten naar het middelpunt van de campus? Martin Bosker, multimediaspecialist bij LISA, hoeft er niet lang over na te denken. Als kind keek hij veel naar de Duitse televisie. ‘Ik herinner me een programma waarin op kaarten gezocht werd naar het exacte middelpunt van West-Duitsland. Dat vond ik razend enthousiast en liet me nooit helemaal los. Afgelopen zomer had ik wat tijd over en toen bedacht ik: hoe tof zou het zijn om uit te zoeken wat het precieze middelpunt van de UT-campus is?’, vertelt Bosker vanuit Studio 200 in gebouw Spiegel.

Drienerburght

Bosker stippelde samen met Peter Timmerman (Studium Generale) een plan uit en sprak mensen met geografische kennis. Dit alles nam hij op en verpakte hij in deel 1 van een Campus Walks-podcast, waarin onder andere Nico-Tom Pen, Menno-Jan Kraak en Andre de Brouwer aan het woord komen. ‘Het eerste ‘onderzoek’ deed ik zelf, door een plattegrond op te hangen aan twee spijkers met een loodlijn. Ook maakte ik een denkbeeldige cirkel om de campus, waarbij het middelpunt uitkwam bij de Drienerburght. Ik vermoedde alleen toen al dat het punt vinden niet zo eenvoudig kon zijn.’

Dat vermoeden bleek terecht. Allereerst vanwege het verschil tussen een middelpunt en een zwaartepunt. Bovendien hanteert niet elke wetenschapper dezelfde definitie voor de term middelpunt. ‘Ik besloot de hulp in te roepen van UT-hoogleraar cartografie Menno-Jan Kraak (faculteit ITC). Hij wees ons bijvoorbeeld op de vraag: welke omtrek neem je van de campus? Tel je de Pakkerij in de binnenstad en roeivereniging Euros ook mee? Dat maakt nogal een verschil’, weet Bosker.

Wettelijk en overtuigend bewijs

Kraak sloot de eerste podcastaflevering in oktober 2023 af met de belofte dat hij zaken wilde uitzoeken en hulp van collega’s zou inschakelen. Die hulp kreeg hij van universitair hoofddocent Rolf de By. Of het antwoord inmiddels gevonden is? ‘Zeker, we kregen een coördinaat dat is berekend met behulp van een speciaal softwareprogramma met kadastergegevens. Op Goede Vrijdag wordt die uitkomst in enkele uren nagerekend met speciale apparatuur, maar we gaan er vanuit dat dat enkel ter bevestiging is. We zien de berekening als wettelijk en overtuigend bewijs’, aldus Bosker.

Over de vondst van het middelpunt – dat vlak voor de Vrijhof ligt – volgt binnenkort een tweede en laatste podcast, waarin Bosker vertelt over de ontknoping van zijn zoektocht. Mogelijk komt er op het punt nog een QR-code met verwijzing of een herkenningssymbool, daar denkt het Campus Art Advisory Committee (CAAC, red.) over na. ‘Dat mogen zij aan de kaak stellen. Het belangrijkste vind ik dat we een hoop lol hebben gehad met alle betrokkenen. En dat het gevonden punt gevoelsmatig ook klopt als middelpunt. Het had ook in een vijver kunnen liggen. Of zoals Andre de Brouwer al grapte in de podcast: dat Tonnie Buitink eigenlijk jarenlang het echte middelpunt van de campus was.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.