Keuzegids universiteiten: UT van plek drie naar vier

| Peter Koehorst

Vier topopleidingen, negen voldoendes en twee onvoldoendes onder de bacheloropleidingen. Met een gemiddelde score van 63,5 punten staat de UT op de vierde plek in de Keuzegids Universiteiten 2024, die vandaag verschijnt.

Photo by: Laurens Kuipers

De UT moet Wageningen (ook vorig jaar de universiteit met de hoogste beoordeling), de Open Universiteit op plek 2 en Utrecht op 3 voorlaten. De UT kreeg vorig jaar gemiddeld 64,5 punten, en zakt nu dus een punt.

Hoogste beoordeling voor ATLAS

Daar waar er vorig jaar nog vijf topopleidingen waren, zijn dat er nu vier. University College ATLAS is dit jaar de hoogst genoteerde bacheloropleiding met 83 punten. Opvallend is dat technische wiskunde vorig jaar met 86 punten de hoogste score van de beoordeelde UT-opleidingen haalde, maar nu met slechts 60 punten een krappe voldoende krijgt. Volgens de Keuzegids wringt de schoen vooral bij de doorstroom naar het tweede jaar, daarvoor krijgt de opleiding twee ‘minnetjes’.

Scheikundige technologie is opnieuw topopleiding (80 punten), nadat het vorig jaar naast het predicaat greep. Ook Creative Technology staat te boek als topopleiding dit jaar, met 76 punten. Traditiegetrouw sleept technische natuurkunde ook het predicaat binnen met 81 punten. Die bachelor is nu al twaalf jaar op rij topopleiding.

Communicatiewetenschap en technische bedrijfskunde zijn dit jaar geen topopleiding meer. Communicatiewetenschap daalt 4 punten naar 73 en technische bedrijfskunde gaat van 77 naar 74 punten. Die scores zijn net te weinig om ‘topopleiding’ te zijn; dat predicaat krijgt een opleiding vanaf 76 punten en hoger.

Twee onvoldoendes

Twee UT-opleidingen krijgen een onvoldoende: industrieel ontwerpen (54) en Management, Society & Technology (50). Vorig jaar noteerde deze opleiding ook de laagste score onder de UT-bachelors, toen met 49 punten.

Opvallend is dat de gezamenlijke UT/VU-bacheloropleiding Mechanical Engineering beduidend hoger scoort dan de UT-variant: 71 punten om 59. Daarnaast krabbelt de opleiding technische informatica qua beoordeling weer iets op; na de 54 punten van afgelopen jaar, zijn dat er dit jaar 58.

Tevreden over Engels docenten

De Keuzegids vraagt al zes jaar studenten naar hun tevredenheid over het Engels van hun docenten. Tijdens de eerste meting stond de UT op een gedeelde laatste plaats. Met een maximumscore van 5 staat de UT samen met acht collega-universiteiten dit jaar op plek 3 met 3,9 punten.

Methodiek

De makers van de Keuzegids baseren hun beoordelingen voor een groot deel op resultaten uit de Nationale Studenten Enquête 2023. Daarnaast kijken ze naar arbeidsmarktcijfers van het Researchcentrum voor Onderzoek en Arbeidsmarkt en studiesuccescijfers van koepelvereniging Universiteiten van Nederland.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.